Grujić negirao krivicu za Zvornik

Optuženi Branko Grujić odbacio je pred Većem za ratne zločine u Beogradu krivicu za zločine u opštini Zvornik, počinjene 1992. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2008.

14:52

Default images

"Kao predsednik civilne vlasti u Zvorniku, nisam imao nikakva ovlašćenja da naredim ili sprečim sve ono što mi se optužnicom stavlja na teret", rekao je Grujić izjašnjavajući se o optužnici.

On je negirao da je bio na čelu ratnog štaba i sekretarijata, da je naređivao zatvaranje civila i da je učestvovao u pregovorima o iseljavanju muslimana iz sela u opštini Zvornik.

Za ratne zločine počinjene 1992. godine na teritoriji opštine Zvornik u Bosni i Hercegovini, dvojici optuženih, Branku Grujiću i Branku Popoviću, sudi se u izdvojenom postupku.

Suđenje Grujiću i Popoviću počelo je 26. novembra, a optuženi su tada zatražili dodatno vreme za pripremu odbrane.

Novom optužnicom koja je podignuta 5. avgusta ove godine, Grujić i Popović terete se za zarobljavanje, nečovečno postupanje i smrt oko 700 ljudi, od kojih je do sada iz masovnih grobnica identifikovano 270.

Grujić, tadašnji predsednik takozvane privremene Vlade Zvornika i Popović, koji je bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane, optuženi su za smišljene i sinhronizovane akcije uzimanja muslimanskih civila za taoce, koji su potom ubijani.

Njima se sudilo od novembra 2005. godine zajedno sa četvoricom pripadnika jedinica "Žute ose" i "Pivarski", za deportacije i zločine na lokalitetima "Ekonomija", "Ciglana" i Domu kulture u Čelopeku, ali je u junu proces razdvojen.

Odlukom sudskog veća nova optužnica protiv Grujića i Popovića spojena je sa optužnicom iz 2005. godine.

Za mučenje, zlostavljanje i ubistva civila na "Ekonomiji", "Ciglani" i u Domu kulture u Čelopeku, Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović osuđeni su 12. juna na ukupno 31 godinu zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen.

Od 4. septembra, zbog istih zločina, vodi se i postupak protiv Gorana Savića i Saše Ćilerdžića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: