Sprečen ulazak radioaktivnog tovara

Carinici su sprečili na železničkoj stanici u Dimitrovgradu tranzit radioaktivnog tovara kroz Srbiju čija je radioaktivnost bila 3000 puta veća od dozvoljene.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.10.2008.

19:04

Default images

Voz, koji je saobraćao na relaciji Bugarska-Makedonija, preko Srbije, vraćen je u Bugarsku pošto su nalazi Uprave carina potvrđeni i izveštajem o ispitivanju radioaktivne kontaminacije granične radiološke inspekcije.

"Najpre smo voz izolovali na sporedni kolosek železničke stanice u Dimitrovgradu i odmah naložili da se voz vrati nazad. Voz je vraćen u Bugarsku zahvaljujući brzoj intervenciji tako da nije bilo opasnosti za ljude", rekao je agenciji Beta portparol Carinarnice Dimitrovgrad Vladimir Stojanović.

Stojanović je kazao da je u kompoziciji bilo 16 vagona koji su prevozili otpadni gvozdeni materijal iz Bugarske za Makedoniju, ali da je samo jedan vagon bio radioaktivan.

Povećana doza gama zračenja otkrivena je carinskom kontrolom uz pomoć pejdžera za detekciju radijacije, navedeno je u saopštenju Uprave carina.

Carinski službenici su alarmirali i nadležnu graničnu radiološku inspekciju koja je zvanično potvrdila početne nalaze o radioaktivnosti tovara.

Utvrđen nivo Y - gama zračenja je 30 mikro greja po času ili 30 mikrosivera po času, što su u slučaju gama zračenja jednake veličine.

Mereno na površini, nivo radiokativnosti je bio 300 puta veći od dozvoljene, objašnjeno je u saopštenju.

Pejdžeri za detekciju radijacije dobijeni su pre nekoliko godina od Kancelarije Evropske unije za carinsku i fiskalnu pormoć, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: