Sukob Srba i Albanaca u K.Mitrovici

Pet osoba je lakše povređeno u sukobu Srba i Albanaca u naselju "Brđani", u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.10.2008.

16:49

Default images

Dežurni lekar u mitrovičkoj bolnici Dušan Petrović izjavio je Tanjugu da su pacijenti posle ukazane pomoći pušteni na kućno lečenje i da nisu životno ugroženi.

Kako je Tanjugu izjavio zamenik komandira policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici Predrag Vasović, povod za incident je bio dolazak Albanaca u severni deo Mitrovice sa nemarom da počnu obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba 1999. godine. "Srbi su se skupili da spreče njihovu nameru i tada je došlo do sukoba. Korišćene su letve i metalne palice", rekao je Vasović.

Odmah posle incidenta koji se dogodio oko 14 sati taj deo Kosovske Mitrovice blokirali su pripadnici UN policije i vojnici Kfora.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je Tanjugu da su Albanci došli u severni deo grada sa jasnom namerom da isprovociraju incident.

KPS: Ima povređenih, nema uhapšenih

Kosovska policijska služba saopštila je večeras da je prilikom sukoba u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice policiji prijavljen "neutvrđen broj povređenih" i da se radi na identifikovanju inicijatora tog incidenta.

U sukobu koji je izbio oko podneva, kada je nekoliko Albanaca u pratnji Kfora došlo u taj deo grada želeći da počnu obnovu dve kuće, porušene 1999. godine, povređena su petorica Srba, a prema rečima očevidaca, tokom sukoba čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

Dobrija Spasojević, Ratko Ilić, Novica Milovanović, Darko Orlović i Goran Miljković mahom imaju povrede po ekstremitetima, rečeno je ranije danas agenciji Beta u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

KPS u saopštenju navodi da su oko 13.30 policajci KPS i pripadnici UNMIK-a i Kfora otišli su na lokaciju između sela Suvi Do i oblasti "Vitakov Izvor", pošto su dobili prijavu o pucnjavi iz vatrenog oružja, ali prijava o povređenima i šteti nije bilo.

Veruje se da je u blizini lica mesta bilo okupljeno oko 20 osoba - Albanaca i Srba, ali je po dolasku policije situacija stavljena pod kontrolu, piše u saopštenju i dodaje da do sada nije bilo prijava o hapšenju, i da policija čini napore na identifikovanju inicijatora incidenta.

KPS navodi da se veruje da je "incident međuetničke netrpeljivosti" iniciran pošto je od kompanije, zadužene za rekonstrukciju kuća albanskih stanovnika te oblasti, zatraženo da ode sa tog mesta.

Prilikom tuče, kako se navodi, obe grupe su koristile drvene i metalne šipke, piše u saopštenju u kojem se dodaje da su policija i pripadnici Kfor-a i dalje na toj lokaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: