RATEL uskoro o izmenama pravilnika

Beograd -- RATEL će narednih dana doneti odluku o mogućim izmenama ili povlačenju pravilnika o načinu kontrole Internet-komunikacija.

Izvor: Beta
Podeli

Kako prenosi agencija Beta, zaštitnik građana Saša Janković kazao je da su mu čelnici Republičke agencije za telekomunikacije najavili da će Upravni odbor narednih dana razmotriti preporuke Jankovića. Podsetimo, uputstvo RATEL-a izazvalo je negativne reakcije javnosti zbog mogućnosti zloupotrebe koje bi država dobila nadzorom nad telekomunikacionim saobraćajem bez adekvatnih zakona.

Janković se danas sastao sa direktorom RATEL-a Milanom Jankovićem i predsednikom UO Jovanom Radunovićem, ali nije želeo da govori o konkretnim sugestijama koje je dao.

Javnost će biti obaveštena o tome nakon što RATEL donese odluku, kazao je on. Janković je 30. jula saopštio da je počeo da razmatra da li pravilnik o načinu kontrole komunikacija preko Interneta može da ugrozi Ustavom garantovana prava građana.

Sa čelnicima RATEL-a danas se sastao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je nakon sastanka kazao da je stekao utisak da je RATEL spreman da prihvati sugestije stručne i šire javnosti i obustavi primenu pravilnika do donošenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Šabić je kazao da je na sastanku ponovio stavove koje je već ranije izneo u javnosti - da primena takvog pravilnika može da dovede do zloupotreba jer Srbija još nema zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni funkcionalne mehanizme zaštite prava na tajnost podataka.

Ukoliko se primena pravilnika ne obustavi, prava građana mogu se zaštiti i unošenjem odredaba koje bi isključile kontrolu komunikacija građana bez sudskog naloga, naveo je on.

Pravilnikom je predviđeno da Internet operateri o svom trošku oforme deo sistema za zakonom dozvoljeni nadzor telekomunikacija i da državnim organima pruže informacije o pretplatnicima i omoguće im da presreću razgovore i elektronsku poštu.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a potvrdio je da su razgovori o pravilniku počeli, ali nije želeo da govori o detaljima današnjih razgovora.

Na pravilnik su do sada reagovali i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije i druge organizacije i stručnjaci, a Beogradski centar za ljudska prava najavio je da će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti tog pravilnika ukoliko ga RATEL ne povuče.

Zbog negativnih reakcija RATEL je saopštio da su samo propisani tehnički uslovi koji su potrebni za ovlašćeni državni nadzor u oblasti telekomunikacija, i to u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, a da isti zakon propisuje zaštitu privatnosti u okvirima na koje se Zakon o telekomunikacijama odnosi.

Vlada Srbije je 17. jula uputila Skupštini Srbije Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu