Raspisan tender za Jat

Beograd, London, Moskva -- Agencija za privatizaciju raspisala tender za prodaju većinskog paketa akcija Jata, minimalna cena za 51 odsto akcija - 51 milion evra.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Kako se navodi u javnom pozivu objavljenom u listu "Politika", potencijalni kupci mogu da dostave ponude za preuzimanje najmanje 51 odsto i najviše 70 odsto udela u Jat ervejzu. Tender za prodaju Jat ervejza objavljen je i u londonskom "Fajnenšel tajmsu", potvrdilo je Ministarstvo ekonomije.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 24. oktobar 2008. godine, a licitaciona garancija iznosi dva miliona evra. Tenderska dokumentacija može se otkupiti do 26. septembra po ceni od 25.000 evra.

Tender i za Sunčane vrhove

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za učešće na tenderu za prodaju imovine Internešnel CG, sa pratećom opremom i pravima na objektima koji se nalazi na Kopaoniku: hotel Grand, hotel Sunčani vrhovi, stambene jedinice na Kopaoniku i restoran Zvrk.

Minimalna cena je 23 miliona evra, a budući kupac je u obavezi da najmanje 10 narednih godina zadrži postojeće funkcije objekata i da obezbedi kvalitet od četiri zvezdice za postojeće hotele.

Uslov za učešće na tenderu je da ponuđač ima Uverenje o osposobljenosti za obavljanje avioprevoza (Air Operator's Certificate - AOC), da je zajedno sa zavisnim kompanijama lani prevezao najmanje 1,3 miliona putnika i da ima konsolidovanu bilansnu sumu od najmanje 200 miliona evra.

Ukoliko je ponuđač konzorcijum, jedan član mora imati najmanje 51 odsto učešća u konzorcijumu i taj lider konzorcijuma mora da ispunjava sve uslove tendera.

Prema Sporazumu o otvorenom nebu koji je Srbija potpisala, kompanije koje nisu registrovane u Evropskoj uniji ili u Srbiji ne mogu biti vlasnici više od 49 odsto Jata.

Aeroflot rezervisan zbog ponuđenih uslova

Šef pres službe Aeroflota Irina Tanenberg, izjavila je Tanjugu da je ruska aviokompanija upoznata sa uslovima objavljenog tendera za privatizaciju Jat ervejza i da ima ozbiljne rezerve zbog ponuđenih uslova, odnosno cene srpske kompanije.

"Mislim da su uslovi koje vlada Srbije daje takvi da najverovatnije nećemo učestvovati. Platiti za prevoznika koji ne vredi ništa, tim pre ako se uzme u obzir rast cena goriva...?", kazala je ona.

Aeroflot je u više navrata izražavao nameru da učestvuje u privatizaciji srpskog aviprevoznika.

strana 1 od 56 idi na stranu