Reakcije na sukobe

Beograd -- Zvaničnici i stranke smatraju da je policija dobro reagovala na napade huligana u Beogradu, a da je odgovornost za sukobe na radikalima.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izrazio je žaljenje što je na mitingu u Beogradu, došlo do incidenata u kojima je povređen veliki broj građana i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, i što je pričinjena znatna materijalna šteta.

"Osuđujem svako nasilje i narušavanje javnog reda i mira", naveo je Cvetković u saopštenju i dodao da svako ko izaziva nerede mora i da snosi odgovornost.

Premijer je pozdravio privođenje lica koja su izazvala incidente i direktno se sukobila sa policijom.

"Smatram da je policija profesionalno obavila svoj posao", rekao je Cvetković.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izjavio je, povodom napada na novinare tokom protesta Srpske radikalne stranke, da novinari što pre treba da dobiju status službenih lica. "Očigledno da su i mediji i policija dobro radili svoj posao. Na žalost, stradali su i jedni i drugi", kazao je Bradić.

On je ocenio i da je "jasno koliko su radikali u stanju da održe svoje obećanje i zaštite Beograd i šta možemo očekivati kad oni organizuju miting".
Ministar je naveo i da su novinari koji su izveštavali sa skupa protiv hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića tokom kojeg su se i dogodili incidenti, omogućili građanima da imaju preciznu analizu svega što se događalo.

Bradić, u čijem resoru su i mediji, obećao je da će posetiti novinare povređene u incidentima koji su se dogodili u utorak uveče, kao što je posetio i snimatelja televizije B92 Boška Brankovića koji je povređen pre nekoliko dana.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić pohvalio je reakciju policije. "Beograd, glavni grad, opet je razaran radi imaginarne 'patriotske' Srbije. Sve je, na sreću, završeno mirno. Večeras se pokazalo da je Srbija spremna da se izbori sa onima koji bi da je vrate u prošlost, i da krene napred“, izjavio je Čiplić za B92.

Čiplić je rekao da je povređen novinar španske televizije i da to ne ostavlja dobru sliku Srbije u svetu. "Ovo ostavlja tužnu sliku jedne od država u Evropi, koje nisu dovoljno sposobne da se staraju same o sebi i da postanu deo Evropske unije", izjavio je Čiplić.

On je rekao da neredi predstavljaju "dokaz da je potrebno da novinari dobiju procesnu zaštitu". "Ubrzaćemo proceduru da zakonska rešenja podrazumevaju da su novinari službena lica i da napad na njih jeste napad na službena lica", rekao je Čiplić.

I ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da se u Srbiji protesti po pravilu pretvore u divljanje huligana. Dulić je pohvalio rad policije.

"Ovo nije patriotizam, nema nikakve veze sa ispunjenjem obaveza prema Hagu, pravi patriotizam danas jeste učiniti sve da Srbija što pre uđu u EU i da građani žive bolje", kaže ministar Oliver Dulić.

Reakcije stranaka

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je za B92 da su organizatori skupa odgovorni jer su morali da znaju da se radi o skupu visokog rizika.

"Ako se danima, prethodno, pozivalo na linč i na mržnju, nije se moglo očekivati da nekoliko poziva sa bine može da smiri one koji su došli već pripremljeni za nasilje. Očekujem da će političke snage koje su organizovale skup preuzeti odgovornost i da će svoju odgovornost na najbolji način pokazati tako što će sprečiti svaku destabilizaciju zemlje“, kaže Nada Kolundžija.

Srđan Milivojević iz DS-a podseća da, tokom opozicionih protesta 90-ih "nikada nijedan izlog nije razbijen“. "Ovakvo ponašanje instrusano je od organizatora mitinga. Pozdravljam profesionalnu reakciju pripadnika MUP-a", kaže on.

"Svako ima pravo da protestuje, ali, već danima protesti završavaju se rušenjem i paljem grada Beograda. To čine huligani, ekstremne grupe, navijačke grupe, Obraz, a instruisani su, konkretno, od funkcionera i poslanika Srpske radikalne stranke da se ovako ponašaju“, kaže on za B92.

Stranka G17 plus saopštila je da Srpska radikalna stranka kao inspirator nasilja, mora da snosi političku i krivičnu odgovornost za sinoćne nerede u Beogradu.

Sinoćni vandalizam pristalica Srpske radikalne stranke i ultranacionalističkih organizacija demaskirao je njihovu kvazipatriotsku politiku i pokazao njihovo pravo lice, navedeno je u saopštenju stranke.

Dodaje se da SRS ponovo pokušava da politički profitira na predrasudama i zabludama jednog dela stanovništva nanoseći ogromnu štetu građanima i državi.

Nasiljem i radikalizacijom političke scene u Srbiji oni nameravaju da prebrode unutrašnje podele i poraz i koji su doživeli na poslednjim predsedničkim i parlamentarnim izborima, saopštio je G17 plus.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za B92 da su protesti samo nastavak politike koju Srpska radikalna stranka već godinama sprovodi.

Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija direktno su odgovorne za nasilje koje se sinoć dogodilo na beogradskim ulicama, smatraju u LSV-u.

Sigurno je da će radikali i njihovi pomagači pokušati da, kao i mnogo puta do sada, zamene teze i minimalizuju svoju krivicu, ali je više nego jasno da konačno moraju odgovarati za svoja nedela, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"Krivi su zbog toga što, iako su to na sav glas obećavali, nisu sprečili huligane da ponovo, kao kada su prošli put organizovali miting, divljaju, ruše semafore, prevrću kontejnere i - razbijaju prodavnice", navodi LSV.

"Liga socijaldemokrata Vojvodine i njen predsednik Nenad Čanak su još pre osam godina ukazivali da je neophodno zabraniti Srpsku radikalnu stranku. Po ko zna koji put od tada, potvrdilo se da smo bili u pravu", saopštava ta stranka.

Srpski pokret obnove, deo vladajuće koalicije, zatražio je danas da se utvrdi ko je odgovoran za izbijanje nasilja na mitingu SRS-a.

"SRS može biti odgovorna za sinoćne sukobe sa policijom jedino ako bi se ustanovilo da je ona instruirala grupu mladih ljudi da napadnu policiju i razbijaju izloge", navodi se u saopštenju SPO.

Ta stranka je, međutim, ocenila da su "mnogo izvesnije druge dve mogućnosti".

"Prva je da su ti žestoki demonstranti na svoju ruku krenuli u obračun, a druga je da su i sami bili žrtva nečijeg scenarija, a sa ciljem da se spreči najavljena protestna šetnja učesnika radikalskog mitinga", navodi se u saopštenju.

SPO je ocenio da je zbog toga potrebno objektivno istražiti šta se desilo tokom mitinga SRS, a "ne horski presuđivati i žigosati" kao što se to događalo SPO dok je tokom devedesetih bio u opoziciji.

Liberalno-demokratska partija pozdravila je izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu i osudila sinoćne proteste i divljanje na ulicama Beograda.

LDP u saopštenju navodi da su "iste one grupe koje su posle proglašenja nezavisnosti Kosova palile ambasade, rušile i pljačkale Beograd i demolirale prostorije LDP-a širom Srbije, a sve pod zaštitom tadašnje vlasti i radikala, i sinoć radile ono što jedino znaju".

"Pravi inspiratori njihovog nasilništva, bez obzira na to što ih sada osuđuju bili su na bini. Nasilje koje se sinoć ponovo desilo direktna je posledica svih govora u slavu nasilja koji su se čuli tokom sinoćnjeg mitinga i svih ovih dana posle hapšenja Radovana Karadžića", navodi se u saopštenju.

Predsednica političkog saveta Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić izjavila je danas da u Srbiji, ako je iole normalna država, treba zabraniti nasilne proteste desničarskih grupa i stranaka.

"Ako se ovo bude nastavilo, mi ćemo svakodnevno imati nasilje. Srpska radikalna stranka mora da se odrekne nasilja, ne može se više politika voditi nasiljem i opstrukcijom, nego mora da uđe u neke okvire zakona", izjavila je Vesna Pešić agenciji Tanjug.

Prema njenim rečima, SRS je "doživela krah" povezujući se sa ultradesničarskim organizacijama i nasilnim navijačkim grupama, i ta stranka je, stoga, odgovorna za nasilničke izgrede na njenim skupovima.

Zabraniti ultradesničarske skupove

Pokret Evropa nema alternativu zatražio je da se do daljeg zabrane i spreče svi javni skupovi organizacija i partija koje šire haos i mržnju, a posebno SRS, Obraza, 1389. i drugih ultranacionalističkih, fašističkih i neonacističih organizacija čije delovanje redovno rezultira nasiljem i uništavanjem imovine Beograda.

Pokret ističe, da zabrinjava činjenica da se osim govora mržnje koji se godinama ne sankcioniše, ponovo pojavljuju pretnje funkcionera SRS upućene državnim funkcionerima koje podsećaju na pretnje od pre pet godina koje su prethodile ubistvu premijera zemlje, navodi se u saopštenju.

Kako je ocenila, dopuštanjem da se u Beogradu svakodnevno održavaju protesti zbog hapšenja Radova Karadžića, u svetu se o Srbiji stvara pogrešna slika da srpski narod stoji iza optuženih za ratne zločine.

Žarko Korać, psiholog i predsednik SDU, smatra da organizatori mitinga, SRS i ostale stranke i organizacije, imaju "suštinsku odgovornost“ za večerašnje nasilje.

"Već nekoliko dana imamo sukobe na ulicama Beograda, ali SRS se nijednom nije ogradila od toga. Nijednom nisu rekli jasno da osuđuju nasilje. Zbog toga, šuplje zvuče reči da oni nisu hteli nerede“, smatra on.

Korać je još rekao da navijačke grupe koje su učestvovale u sukobima, "nisu presek mladih generacija u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu