Đelić: Zaokružiti saradnju sa Hagom

Brisel -- Potpresednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da Srbija čini sve da zaokruži saradnju sa Haškim tribunalom kako bi se omogućilo pokretanje primene SSP-a.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Đelić je, posle sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, rekao da su teme razgovara bile Nacionalni program integracije Srbije u EU, pokretanje primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživajnu i misija EU na Kosovu.

"Ponovio sam poziciju Srbije da se ne može prihvatiti misija koja nije statusno neutralna i koja pokušava da implementira Ahtisarijev plan. Srbija je spremna za međunarodno prisustvo u sklopu rezolucije 1244", rekao je Đelić.

Đelić je rekao da je Solana poručio da je EU spremna da sarađuje sa Srbijom i da se očekuje formiranje proevropske vlade, koja će imati podršku Evrope.

Moja pozicija je bila da ta podrška EU mora biti konkretizovana primenom Prelaznog sporazuma, naveo je Đelić.

On je preneo da je u toku dana ponovo kontaktirao sa komesarom za proširenje Olijem Renom i naveo da je na današnjoj sesiji evropske vlade pozdravljena saradnja Srbije sa Tribunalom.

Đelić je ocenio da bi ovaj novi momenat saradnje Srbije bio dodatni impuls da već sledeće nedelje dođe i do dodatnog impulsa Evropske komisije.

Upitan za sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, Đelić je rekao da kao neko ko brani interese sopstvene zemlje, ne može tolerisati da neko ko je zadužen za monitoring njenog napretka otvoreno stane iza separatista i radi na afirmaciji takozvanog Kosova.

"Mi smo imali kontakt ovde, posve profesionalan. Predstavio sam napredak naše zemlje i sve dok on obavlja tu funkciju, imaćemo te profesionalne kontakte. Ja sam predočio čelnim ljudima u Briselu jedan broj izjava i nastupa koji ni na koji način nisu primereni Kacinu", istakao je Đelić.

Ren: Sve zavisi od Srbije

Brisel je spreman da učini sve da ubrza proces koji vodi ka tome da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Uniji čim se ispune nužni uslovi, kaže komesar EU Oli Ren.

Evropski komesar za proširenje je, nakon susreta sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, rekao da je tačno da neće suspendovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali će odložiti njegovu primenu dok Srbija ne počne u potpunosti da sarađuje sa Tribunalom.

"To je čvrst stav Evropske komisije, koji će ona zadržati i u budućnosti. Nadam se da će se to desiti uskoro; međutim, to zavisi od Srbije", kazao je Ren.

Đelić se sastao sa Kacinom

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je danas u Briselu razgovarao sa srpskim vicepremijerom Božidarom Đelićem koji mu je predstavio program svoje vlade za integraciju u EU.

Kacin je, kako javlja Morel, obavestio Đelića da je primio pravnu analizu sporazuma o pridruživanju, koju je pripremila Demokratska stranka Srbije, i upozorio na potrebu što brže ratifikacije toga sporazuma u srpskom parlamentu i potpune saradnje s Hagom.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je Oliju Renu predstavio Nacionalni program Srbije za evropske integracije, čijim bi sprovođenjem Srbija u potpunosti bila spremna da do kraja 2012. postane član EU.

Ren je nacrt plana ocenio kao veoma ambiciozan i ostvarljiv, ali i naveo da će Evropska komisija odložiti primenu prelaznog trgovinskog sporazuma sve dok ne bude procenjeno da je Srbija dostigla punu saradnju sa Haškim sudom.

Đelić je izjavio da bi formiranje stabilne Vlade Srbije omogućilo da se pre kraja leta ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Očekujem da će jedna socijalno odgovorna i proevropska vlada biti formirana veoma brzo i da će se formirati veoma široko, nadam se i 100 odsto glasova u budućoj skupštini Srbije za ratifikaciju SSP-a", kaže on.

"Uz dodatnu saradnju sa Haškim tribunalom to bi omogućilo da Srbija postigne tri cilja: sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, postizanje režima bez viza za putovanja srpskih građana u zemlje Unije i da Srbija dobije pravo da koristi sredstva iz strukturnih fondova EU", rekao je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu