Tadiću mandat DS-a za pregovore

Beograd -- Glavni odbor Demokratske stranke ovlastio je Borisa Tadića da u ime stranke vodi pregovore o formiranju parlamentarne većine za izbor nove vlade na državnom nivou.

Izvor: B92, Beta
Podeli

GO je dao mandat predsedniku stranke Tadiću da odluči o kadrovskim rešenjima za članove buduće vlade iz redova DS-a. Tadić je prethodno GO pozvao da podrži formiranje vlade sa koalicijom okupljenom oko SPS-a i poručio da sa socijalistima treba napraviti i lokalne koalicije. Oštre reakcije na Tadićevo poređenje Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića.

Lider DS-a je rekao i da je dogovor o zajedničkoj budućnosti moguć samo ako obe stranke zaborave na prošlost.

On je naveo da će se, tokom pregovora, braniti i politika i uverenja Demokratske stranke, ali da će se "ostaviti prostor i za druge koje će se naći u budućoj vladi".

"Uskoro pregovori o vladi"

Pregovori liste "Za evropsku Srbiju", socijalista i stranaka manjina o novoj Vladi Srbije počeće uskoro, izjavila je danas portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan.

Trivan je rekla da je lider DS Boris Tadić na jučerašnjoj sednici GO DS dobio ovlašćenje da pregovara sa socijalistima, kako bi se formirala stabilna proevropska vlada koja će istrajati i u programskom i personalnom smislu.

U prvoj reakciji na Tadićev govor, lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da takvi stavovi mogu da predstavljaju korak napred u normalizaciji odnosa DS-a i SPS-a.

On, ipak, kaže da socijalisti "nisu, niti će razgovarati sa bilo kojim drugim političkim opcijama, pa ni sa DS-om, sve dok traju razgovori sa narodnjacima i radikalima".

Dačić kaže da će, u redovima koalicije oko SPS-a, u narednim danima biti potpuno jasno da li parlamentarne većine sa SRS i DSS ima ili nema.

"Bez obzira što je SPS najveća partija u toj koaliciji i što kao partija ima svoje političke stavove, koji su 'noseći' stavovi koalicije, neophodno je utvrditi zajednički stav i jedinstvo parija te koalicije", rekao je Dačić.

Izjava Borisa Tadića na Glavnom odboru DS-a nije ostavila ravnodušnim ni radikale.

Tako, Tomislav Nikolić smatra da je Tadić "pokazao da nema nikakvu političku ideju i principe, već da ga samo zanima vlast po svaku cenu".

Srpska radikalna stranka pozvala je socijaliste da se izjasne s kim žele u da formiraju vladu.

"Tadićeva izjava je skandalozna"

Predsednica Političkog saveta Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić ocenila je danas kao "skandaloznu" izjavu predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića da i demokrate i socijalisti imaju "svoj bol zbog izgubljenog predsednika".

Ona je agenciji Beta rekla da je LDP podržala pravljenje vlade sa Socijalističkom partijom Srbije kao pitanje pragmatičnisti, ali je
dodala da za formiranje te vlade nije traženo da se smrt "diktatora", koji je uništio Srbiju devedesetih godina, poistoveti sa ubistvom prvog demokratskog premijera Srbije.

"Ovakve izjave ukazuju na opravdane sumnje da li će vlada liste 'Za evropsku Srbiju' i SPS-a biti proevropska ili će hteti da spasava poraženu politiku Slobodana Miloševića iz devedesetih godina", navela je Vesna Pešić.

SDU: Nedopustivo poređenje

Socijaldemokratska unija je, povodom Tadićevog govora na Glavnom odboru DS-a, saopštila da Srbija nema nikakvu budućnost ako njenu vladu sastave stranke potpuno različite orjentacije, "ukoliko se izbriše razlika između laži i istine, pravde i zločina i zla i dobra.

"SDU u potpunosti odbacuje tezu da i DS i SPS imaju svoju bol zbog izgubljenih predsednika, jer Zoran Đinđić i Slobodan Milošević predstavljaju upravo polove suprotne politike poslednjih 20 godina, i svako izjednačavanje njihovih smrti predstavlja nedopustivo izvrtanje istorijskih činjenica", saopštila je ta stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu