Galapagos: Lava ugrožava kornjače

Vulkan na Galapagoškim ostrvima izbacuje lavu koja ugrožava stogodišnje džinovske kornjače, saopštili su ostrvski zvaničnici.

Izvor: B92

Subota, 31.05.2008.

09:34

Default images

Vulkan Sero Azul, visok 1.690 metara koji se aktivirao u četvrtak posle deset godina mirovanja, nalazi se na najvećem ostrvu Galagaoškog arhipelaga, nastalog aktivnošću vulkana na dnu Tihog okeana. "Ako kornjače budu u velikoj oapsnosti, preselićemo ih, kao 1998. godine", izjavio je Elieser Krus, guverner ostrva i ekolog.

Erupcija je 1998. spržila nekoliko retkih kornjača.

Krus je rekao i da "treba pustiti prirodi da ide svojim tokom, ali pošto su ljudi gotovo istrebili kornjače, ipak nešto moramo da učinimo".

Ostrva Galapagos pripadaju Ekvadoru, a nalaze se 1.000 kilometara zapadno od obale Latinske Amerike.

Čarls Darvin razvio je svoju teoriju evolucije posle proučavanja jedinstvene faune na tom arhipelagu.

Galapagoška ostrva važe za jedno od najživljih vulkanskih područja sveta, retko su naseljena, ali je UN prošle godine upozorila da je tamošnja netaknuta priroda ugrožena rastućim turizmom i doseljavanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: