Galapagos: Lava ugrožava kornjače

Kito -- Vulkan na Galapagoškim ostrvima izbacuje lavu koja ugrožava stogodišnje džinovske kornjače, saopštili su ostrvski zvaničnici.

Izvor: Beta
Podeli

Vulkan Sero Azul, visok 1.690 metara koji se aktivirao u četvrtak posle deset godina mirovanja, nalazi se na najvećem ostrvu Galagaoškog arhipelaga, nastalog aktivnošću vulkana na dnu Tihog okeana. "Ako kornjače budu u velikoj oapsnosti, preselićemo ih, kao 1998. godine", izjavio je Elieser Krus, guverner ostrva i ekolog.

Erupcija je 1998. spržila nekoliko retkih kornjača.

Krus je rekao i da "treba pustiti prirodi da ide svojim tokom, ali pošto su ljudi gotovo istrebili kornjače, ipak nešto moramo da učinimo".

Ostrva Galapagos pripadaju Ekvadoru, a nalaze se 1.000 kilometara zapadno od obale Latinske Amerike.

Čarls Darvin razvio je svoju teoriju evolucije posle proučavanja jedinstvene faune na tom arhipelagu.

Galapagoška ostrva važe za jedno od najživljih vulkanskih područja sveta, retko su naseljena, ali je UN prošle godine upozorila da je tamošnja netaknuta priroda ugrožena rastućim turizmom i doseljavanjem.

Svet

SAD optužuju mjanmarsku huntu

Vašington -- Sekretar za odbranu SAD Robert Gejts optužio je mjanmarsku vojnu huntu da je ometanjem humanitarne pomoći posle ciklona Nargis prouzrokovala smrt desetina hiljada ljudi.

Svet subota 31.05. 13:01 Komentara: 2

Honduras: Avion skliznuo sa piste

Tegusigalpa -- Salvadorski putnički avion je po jakoj kiši po sletanju na aerodrom u Tegusigalpi, Honduras, skliznuo sa piste, uleteo u auto-put, udario nekoliko automobila i zgradu.

Svet subota 31.05. 09:29 Komentara: 0

Presuda za ranč "Želja za Cionom"

Beograd -- Više od 400 dece, koja su pre dva meseca odvedena iz poligamističke verske zajednice sa ranča u Teksasu, po nalogu višeg suda Teksasa, biće vraćena svojim roditeljima.

Svet subota 31.05. 09:26 Komentara: 2

Zemljotres na Islandu

Beograd -- Zemljotres jačine 6,2 stepena na Rihterovoj skali pogodio je južni deo Islanda i izazvao brojna pucanja tla i oštećenja na kućama.

Svet petak 30.05. 19:20 Komentara: 0
strana 1 od 142 idi na stranu