Kako do pouzdane agencije

Pitanje koje većina građana postavlja i ove turističke sezone nije samo kuda putovati, već i kako izabrati pouzdanu turističku agenciju.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2008.

13:06

Default images

Četiri turističke agencije ove godine izgubile su licence zbog nekorektnog odnosa prema klijentima. Putnici su najčeće bili prevareni tako što nikada nisu ni otišli na uplaćeno putovanje ili je smeštaj bio mnogo lošijeg kvaliteta od ugovorenog.

Goran Petković, državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kaže da osim licence, koja je prvi stepen sigurnosti za putnika, građani treba dobro da se upoznaju sa uslovima putovanja.

"Ja bih savetovao ono što mi retko radimo - da pažljivo pročitaju uslove putovanja - zato što ponekad ne možemo da reagujemo zbog toga što nepažljivim čitanjem nisu uočili stvari koje su napisane", kaže on.

Kada turistička agencija ne ispoštuje dogovor koji ima sa putnikom, građani se najčeće obraćaju turističkoj inspekciji. Inspekcija, međutim, nema ovlašćenje da agenciji naredi da putniku vrati novac.

U tom slučaju, jedina opcija ostaje sud, rešenje spora medijacijom ili arbitražom, koja je obavezna za turističke agencije koje su članice udruženja JUTA.

"Arbitraža može da radi mirenje između agencije i putnika; ako to ne uspe, onda se donosi arbitražna presuda", objašnjava Radisav Stanković, direktor udruženja turističkih agencija JUTA.

"Arbitražna presuda jeste da se vrati toliko i toliko novca na ime neizvršene te i te usluge ili nekvalitetne izvršene usluge. Prema tome, to je definitivno slično sudskoj presudi, s tim što je mnogo kraće i mnogo jeftinije", kaže on.

Posredovanjem između agencija i putnika prošle godine građanima je vraćeno blizu četiri miliona, a ove godine više od 400.000 dinara. Iako većina agencija posluje po zakonu, negativna iskustva su nešto zbog čega građani radije putuju sami ili po preporuci.

Turistička inspekcija do sada nije imala nijednu žalbu na agencije koje organizuju putovanja u Srbiji.

Građani uglavnom nemaju velika očekivanja kada su u pitanju domaći aranžmani, dok od inostranstva, u koje putuju uglavnom jednom godišnje, nekad očekuju više od standardne usluge koja se nudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: