Osnovana Bunjevačka stranka

Sinoć u Subotici osnovana Bunjevačka stranka Vojvodine, za predsednika izabran Branko Francišković.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

07:12

Default images

Bunjevačka stranka Vojvodine deklarisana je na osnivačkoj skupštini kao demokratska stranka koja će se zalagati za priznavanje autohtonosti i državotvornosti bunjevačke nacionalne zajednice u Srbiji. Kao jedan od ključnih ciljeva u programu stranke navedeno je priznavanje bunjevačkog jezika i njegovo uvođenje u službenu upotrebu, kao i redefinisanje odnosa u okviru sopstvene nacionalne zajednice.

"Mislimo na sadašnju podelu na Bunjevce, Bunjevce-Hrvate ili Bunjevce-Srbe uvažavajući pravo na slobodno izražavanje svih", rekao je Francišković, kao i da su unutrašnje podele razbile i oslabile Bunjevce.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je i 25 skupštinskih delegata u Glavni odbor, kao i zamenici predsednika i druga tela stranke.

Osnivanje nove stranke pozdravili su lokalni odbori Demokratske stranke, G17 plus, Stranke zelenih, Narodne demokratske stranke Vojvodine i Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: