Prijava protiv kosovskih lidera

Zbog krivičnog dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, podneta je krivična prijava protiv kosovskih lidera.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

19:18

Default images

U Republičko javno tužilaštvo stigla je krivična prijava koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo protiv Hašima Tačija, Fatmira Sejdijua i Jakupa Krasnićija zbog ugrožavanja ustavnog poretka Srbije, potvrdio je za B92 portparol Tužilaštva Tomo Zorić. U Tužilaštvu nisu želeli da komentarišu navode MUP-a, niti da otkrivaju kako će dalje da postupaju sa krivičnom prijavom policije.



Hašim Tači, Fatmir Sejdiju i Jakup Krasnići su, prema navodima MUP-a, prekršili Ustav i Krivični zakon Srbije.

Kako stoji u krivičnoj prijavi, kosovski lideri proglasili su lažnu državu na tlu Srbije i počinili teško krivično delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti naše zemlje.

"Povodom podnete krivične prijave MUP-a Srbije, a povodom protiv ustavnog i nezakonitog pokušaja otcepljenja jednog dela teritorije Republike Srbije, protiv Tačija Sejdijua i Krasnićija zbog krivičnog dela 'teško delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije', vršiocu dužnosti republičkog tužioca Slobodanu Radovanoviću, po istoj se postupa, a javnost će biti blagovreneno obaveštena o donetim odlukama", rekao je Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva.

Društvo sudija Srbije osudilo je potez kosovskog rukovodstva da proglase nezavisnost i zbog toga će se obratiti međunarodnim strukovnim udruženjima.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže da krivična prijava policije protiv Tačija, Sejdijua i Krasnićija predstavlja simboliku.

"Ta krivična prijava može da ima samo simbolički karakter. Ona je jedna otvorena izjava države da se bori protiv nezakonitog akta. Sasvim je sigurno da ćemo se obratiti međunarodnim strukovnim udružemnjima sudija", kaže Boljevićeva.

Ovo nije prva prijava protiv Hašima Tačija, koji je 1997. godine već bio osuđen za krivično delo terorizma.

U Srbiji se sudilo i svetskim liderima zbog NATO bombardovanja 1999. godine.

Na 20 godina tada su osuđeni tadašnji američki predsednik Bil Klinton i državna sekretarka Medlin Olbrajt, premijeri Britanije i Francuske Toni Bler i Žak Širak, nemački kancelar Gerhard Šreder, Havijer Solana i još sedmoro evropskih ministara i čelnika NATO-a.

Optužnicu je podiglo Okružno javno tužilaštvo, a optuženima se sudilo u odsustvu.

"Obuhvaćeno je 14 lica, kojima je stavljeno na teret izvršenje više krivičnih dela, između ostalih, podsticanje na agresivan rat, ratni zločini protiv civilnog stanovništva, upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, ubistvo najviših predstavnika državnih organa i povreda teritorijalnog suvereniteta Srbije", kaže Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda u Beogradu.

Svetskim liderima određena je kazna od 20 godina zatvora, a bili su i obavezni da plate troškove suđenja.

Međutim, posle žalbe advokata, VSS je ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje, nakon čega je, odlukom tužioca, postupak obustavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: