Različite ocene o novom Ustavu CG

Podgorica -- Novi Ustav Crne Gore koji je usvojen juče u republičkom parlamentu naišao na razlicite ocene predstavnika političkih partija.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednik vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je novi ustav ocenio kao "završni čin" obnove pune državnosti Crne Gore koja je 21. maja 2006. godine, posle 88 godina, ponovo postala nezavisna država.

Kako je Đukanović rekao za medije, posle usvajanja Ustava, Crna Gora je tim aktom, takođe, otvorila evropska vrata svoje budućnosti: "Svim građanima Crne Gore sada se smeši evropski kvalitet života".

Prema oceni predsednika manje vladajuće stranke, Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranka Krivokapića, novi Ustav predstavlja "dobro sidro za državu Crnu Goru".

Ustav će, kako je Krivokapić ocenio, omogućiti i brži korak Crne Gore ka evropskim integracijama.

I Đukanović i Krivokapić su izrazili žaljenje zbog toga što deo opozicije u Crnoj Gori nije glasao za novi Ustav, ali su ocenili da zbog toga ustavnim rešenjima ni u čemu neće biti zakinuti građani koje predstavljaju te partije.

"Moramo biti obazrivi, i na reči i na delu", kazao je predsednik opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić, povodom usvajanja novog Ustava, za koji nije glasala njegova stranka.

Milić je rekao da je Crna Gora "dom svih, bez obzira na to ko je za, a ko protiv Ustava".

Predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević je ocenio da "niko nije skroz zadovoljan novim Ustavom, ali da ne može biti ni potpuno nezadovoljan".

"Napravili smo veliki posao", rekao je Medojević, čija je partija sa vladajućom koalicijiom postigla kompromis o rešenjima u novom Ustavu.

Funkcioner opozicione Srpske narodne stranke Goran Danilović predviđa da će u Crnoj Gori "nastupiti politička kriza i borbe", posle usvajanja novog Ustava, jer, kako je objasnio, tim aktom nije ostvareno političko pomirenje u državi.

Danilović je ponovio ranije ocene da je Ustav Crne Gore "diskriminatorski" u odnosu na Srbe u toj državi.

Prema rečima funkcionera Narodne stranke Dragana Šoća, usvojen je takav Ustav Crne Gore koji je "podelio državotvorni narod", Srbe i Crnogorce.

Predsednik Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori Mehmed Bardhi je ocenio da je crnogorska vlast, "zbog toga što je bila nespremna, propuštila šansu da ovim ustavom uredi crnogorsko-albanske odnose u Crnoj Gori".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu