Novi požar na jugu Srbije

Na jugu Srbije, u okolini Prolom Banje, oko 18 sati izbio je novi požar u čijem gašenju učestvuju isključivo stanovnici tog sela.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.08.2007.

07:38

Default images

Naime, vatrogasne ekipe su prezauzete jer pokušavaju da obuzdaju vatrenu stihiju na više mesta uz administrativnu liniju sa Kosovom. U preduzeću "Srbijašume" u Kuršumliji agenciji Beta je rečeno da je najnoviji požar izbio u selu Mehane kod Prolom Banje, ali da kuće meštana trenutno nisu ugrožene.

Strahuje se, međutim, da bi požar mogao da se proširi u toku noći jer nema raspoloživih vatrogasnih ekipa koje bi mogle da se angažuju u gašenju vatre.

Danas su Izbila i tri nova požara na samoj administrativnoj granici Srbije i Kosova, ali nadležni kažu da su lokalizovani.

Uz pomoć vatrogasnih ekipa iz Kruševca, Blaca, Kraljeva, Niša i Prokuplja šumski požari na te tri lokacije na administrativnoj granici Srbije i Kosova između kuršumlijske i podujevske opštine danas je lokalizovan.

Međutim, oko 14 časova u selu Tačevac takođe u Kopnenoj zoni bezbednosti, rasplamsao se novi veliki požar.

Kako su za B92 potvrdili u šumskoj upravi preduzeća Srbijašume, odmah nakon što su požari na tri lokacije iznad Kursumlijške banje danas lokalizovani, novi požar je zahvatio veću površinu šume u kuršumlijskom selu Tačevac, na oko desetak kilometara od prethodno lokalizovanog požara, uz samu liniju razdvajanja Srbije i Kosova.

Vatrogasne ekipe se nalaze na putu prema novom požaru i još uvek nema informacija da li su seoska domaćinstva ugrožena u ovom selu.

U pozaru iznad Kuršumlijske banje u selu Dabinovac noćas je izgorela kuća porodice Zečević kao i svi pomoćni objekti.

Vatra je zahvatila šumu u dužini od nekoliko kilometara uz admnistrativnu liniju razdvajanja Srbije i Kosova, a izgorelo je oko 100 hektara šume, procenjuju u preduzeću Srbijašume.

Kako se saznaje, dok je požar u Kopnenoj zoni bezbednosti kod kuršumlijske banje lokalizovan, sa druge strane administrativne granice šuma na teritoriji podujevske opstine još uvek je u plamenu.

Prethodno je u utorak ugašen veliki požar u Kopnenoj zoni bezbednosti kuršumlijske opštine.

U preduzeću Srbijašume tvrde da je ovaj novi pozar, ali i prethodni, podmetnut, na šta, kako ističu ukazuje, i to da oni izbijaju na različitim lokacjama i često istovremeno.

O tome da je Jat tražio 55.000 dinara po satu leta aviona za gašenje, možete čitati u posebnoj vesti.

Lokalozovan požar na Tari

U Nacionalnom parku "Tara", u mestu Aluge prema Bosni, jak vetar je prošle noći preneo varnicu iz žarista požara lokalizovanog pre nekoliko dana, ali je širenje vatre, zahvaljujući vatrogasaca, zaustavljeno pre podne.

U gašenju vatrene stihije, koja je zahvatila oko 15 hektara stoletne borove šume i drugog rastinja, učestvovale su vatrogasno-spasilačke jedinice iz Užica, Bajine Bašte, Šapca, Ljubovije, Valjeva, Kruševca, Nove Varoši, Čačka i Kragujevca.

Komandant Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Užica Saša Cicvarić izjavio je Tanjugu da velika opasnost od širenja požara preti i dalje, zbog nepristupačnog terena i jakog vetra.

Gašenje požara i bezbednosni rizici

Spržena zemlja u Deliblatskoj pešèari (Beta)
Ovogodišnji požari naneli su znatnu štetu pre svega šumama u Srbiji, a posebno zabrinjavajući su oni koji izbijaju na administrativnoj liniji sa Kosovom gde vatrogasne jedinice Srbije nisu u stanju da intervenišu iz svih neophodnih pravaca.

Tokom gašenja požara u tom regionu protekle nedelje, vatrogasci su se povukli pošto su se začuli pucnji iz obližnjeg kosovskog sela. Takođe, oni se svako veče povlače iz bezbednosnih razloga oko 19 časova.

Tokom noći na licu mesta ostaje straža koja pazi da se požar ne proširi, kaže za B92 Predrag Marić, načelnik Uprave za spašavanje MUP-a Srbije.

"Zato što postoji bezbednosni rizik da se tokom večernjih časova radi to nije samo naša kvalifikacija nego je to prosto ono što naši bezbednosni organi, čije naloge mi moramo da slušamo, nama kažu. Onda se ljudi povuku i ostaje naravno straža koja vodi računa da se požar ne proširi i rano, oko pet ujutru, se ponovo nastavlja sa intervencijom. Postoji štab MUP-a za kopnenu zonu bezbednosti koji ima uhodane sisteme komunikacije sa drugom stranom. U smislu razmene informacija – da, ali podrška u smislu pomoći i same akcije gašenja – ne. Znači ovo rade naši ljudi", kaže Marić.

Dok gase požare, vatrogasce štite isključivo pripadnici MUP-a Srbije, kaže Marić i dodaje da za drugom podrškom nema potrebe jer se radi na srpskoj strani Kopnene zone bezbednosti.

Zvaničnici Srbije i Kosova daju različite informacije odakle se požari šire. Dok u Srbiji tvrde da požari dolaze sa teritorije Kosova, druga strana kaže da kod njih požara ili nema ili da se šire iz Srbije.

Kako za B92 kaže portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani, MUP Srbije ih je sinoć obavestio da se najnoviji požar na administrativnoj liniji proširio i na kosovsku stranu i da su njihove snage pristupile gašenju i lokalizovale požar.

Sem tog obaveštenja, srpska strana nije uputila nikakvu molbu za podršku niti zahtev za eventualno obezbeđivanje akcije gašenja tokom noći, kaže Eljšani:

"Pre neki dan smo imali molbu od MUP-a Srbije da oni pređu na našu teritoriju kako bi došli do požara koji je bio na teritoriji Srbije i mi smo to odobrili. Znači policija, UNMIK i KFOR su rekli da oni mogu da dođu i oni su došli. I najverovatnije ako bi bila neka nova molba da pređu na našu stranu i odu do požara, mi bismo najverovatnije i za to rekli da".

Iako se nalazi kod administrativne linije, opština Kuršumlija ne spada u nadležnost Koordinacionog tela za jug Srbije i za saradnju sa kosovskim bezbednosnim snagama zadužen je štab MUP-a nadležan za kopnenu zonu bezbednosti, objašnjava šef koordinacionog tela Nenad Đurđević.

"Naše iskustvo i iskustvo MUP-a Srbije u zoni administrativne linije prema KiM, što se tiče saradnje oko požara i takvih elementarnih nepogoda je jako dobra. Postoji svakodnevna komunikacija i koordinacija. Požari su, koliko sam ja saznao, sporadični i šire se brže ili sporije zbog neprisatupačnog terena", kaže Đurđević.

Dok požari uništavaju šumski fond Srbije, informacije se razmenjuju ali zajedničkog delovanja Srba i Albanaca nema. Konkretnu zajedničku akciju koja bi pomogla gašenje požara za sada ne uzima u obzir ni jedna strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: