Cena struja ista zbog inflacije

Cena struje ostaće ista, a odložena je i primena novog tarifnog sisema, zbog mogućnosti uticaja na inflaciju.

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2007.

16:20

Default images

To znači da će 4,6 odsto prosečnog poskupljenja, koliko je tražila Elektroprivreda Srbije, morati da bude primenjena kasnije. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović je sinoć izjavio da struja neće poskupeti 1. septembra. On je precizirao da je Vlada Srbije odlučila da se cena struje ne promeni 1. septembra kako ne bi doprinela "dodatnom rastu cena u narednom periodu".

Agencija za energetiku Srbije dala je prethodno saglasnost na zatraženi procenat povećanja kilovat sata. Upravni odbor EPS je ranije zatražio od vlade prosečno povećanje cene električne energije za 6,9 odsto.

Agencija, kao nezavisno regulatorno telo, korigovala je taj zahtev na 4,6 procenata. Pri tome je za domaćinstva bilo predviđeno da prosečna cena bude veća za 1,9 procenata.

Vlada Srbije će, prema rečima resornog ministra, najesen ponovo razmotriti to pitanje, vodeći računa o inflatornim kretanjima i standardu građana, kao i o sigurnosti snabdevanja i nesmetanom funkcionisanju elektroenergetskog sistema zemlje.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo je juče najavio da će predložiti Vladi Srbije da odloži i primenu novog tarifnog sistema za obračun električne enegije za šest meseci.

On je obrazložio i zašto poskupljenje električne energije treba da se odloži do 1. aprila naredne godine, rekavši da bi ono mnogo više pogodilo stanovništvo nego velike potrošače.

"Mirne savesti ću dati saglasnost da se poskupljenje odloži za april", rekao je Bubalo.

EPS - u je 15. maja odobreno povećanje cene za 15 odsto. Na osnovu te i korekcije predviđene za 1. septembar, naše najveće javno preduzeće je za ovu godinu planiralo da u razvoj kompanije investira više od 29,6 milijardi dinara.

Prema mišljenju Agencije za energetiku, nivo tih ulaganja u narednim godinama trebalo bi da se povećava.

Za to postoji više razloga, smatraju u agenciji, a kao jedan od najvaznijih je procena da se u narednom periodu može očekivati rast potrošnje i dalje povećanje deficita električne energije u Srbiji.

Srbija beleži najveći godišnji rast potrošnje električne energije u jugoistočnoj Evropi, koji iznosi oko četiri odsto.

Osim toga u toj nezavisnoj regulatornoj instituciji procenjuju da će cene električne energije u regionu ostati veoma visoke jer izgradnja novih elektrana kasni.

Kao bitan razlog za povećanje investicija navode i to što je Srbija potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici preuzela velike obaveze sprovođenja evropskih normi zaštite životne sredine.

"U takvim uslovima EPS mora povećavati investicije u održavanje proizvodnih i distributivnih kapaciteta, njihovu modernizaciju, a naročito u otvaranje novih kopova lignita i izgradnju novih kapaciteta", naglasili su u agenciji.

EPS je u julu raspisao šest javnih poziva za nabavku 367,2 miliona kilovat sati od 1. septembra ove, do 31. januara 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: