Žutica u okolini Leskovca

Leskovac -- Sedmoro dece predškolskog i školskog uzrasta u selu Brijanje kod Leskovca obolelo od zarazne žutice.

Izvor: B92
Podeli

Do epidemije je došlo u romskoj mahali u ovom selu i sva deca su izolovana na infektivnom odeljenju leskovačke bolnice. Infektivnom žuticom zaražena su deca uzrasta od šest do 15 godina.

Simtomi hepatisisa A prvo su primećeni kod najstarijeg dečaka koji se pre nedelju dana vratio iz Crne Gore gde je radio sezonske poslove. Sva zaražena deca žive u romskoj mahali u selu Brijanju u veoma lošim higijenskim uslovima.

Njihovo stanje je stabilno i pod stalnim su nadzorom lekara. "Najveći razlog zašto su deca primljena jeste epidemiološke, odnosno preventivne prirode, da ne bi širila infekciju na ukućane i susedne kuće", kaže infektolog Božidar Miljković.

Selo Brijanje kod Leskovca gde je registrovana zaraza pod svakodnevnim je nadzorom higijensko-epidemiološke službe i uzeti su uzorci vode sa seoskih bunara. Ovo područje, zbog loše pijaće vode već je poznato po endemskoj nefropatiji, specifičnoj bolesti bubrega.

U poslednja tri meseca ovo je druga epidemija zarazne žutice na području leskovačke opštine. U Grdelici je sredinom maja bilo registrovano petnaestoro obolelih od zarazne žutice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu