Jovanović: Hoće da eliminišu LDP

Čedomir Jovanović optužio vlast i Vojislava Koštunicu da preko svojih medija kriminalizuje njega i LDP i da eliminišu stranku.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.06.2007.

14:58

Default images

Lider LDP-a optužio je premijera Srbije da od formiranja nove vlade pokušava ne samo da marginalizuje LDP na političkoj sceni, već i da stranku fizički eliminiše. Na pitanje šta misli kada kaže da vlast pokušava fizički da ih eliminiše, Jovanović je rekao da nikada nije dobio odgovor na pitanja o napadima na aktiviste te stranke, podmetanju eksploziva i slično.

On kaže da nije dobio odgovor zbog čega četiri godine policija 24 sata stoji ispred njegovog stana, kao i da je bilo više od 200 napada na aktiviste LDP-a, da je tokom izborne tišine pod njegov automobil postavljen eksploziv, kao i da nikada nije rasvetljeno ko je pre tri godine pretio njegovoj porodici.

Lider LDP-a je pozvao specijalnog tužioca za organizovani kriminal Slobodana Radovanovića da odmah počne rasvetljavanje pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića i da "iz fioke izvadi sve što se u njoj nalazi".

Jovanović je rekao da misli na "navodne dokaze i falsifikovane transkripte telefonskih razgovora, ali i zahteve da se istraga o ubistvu Đinđića nastavi saslušanjem Vojislava Koštunice, Aleksandra Nikitovića, Dragana Jočića, Radeta Bulatovića, Dejana Mihajlova i Aleksandra Tijanića".

Jovanović je, na konferenciji za novinare poslaničke grupe LDP-a u Skupštini Srbije, najavio da će to tražiti i tokom rasprave o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbiji i da će glasati za smenjivanje vlade, ali ne zbog hapšenja haškog optuženika Zdravka Tolimira.

Jovanović je rekao da se poslednjih dana u medijima "koje kontroliše državna bezbednost" vodi kampanja protiv njega i njegovih najbližih saradnika i da zato LDP neće odustati od dobijanja odgovora na sva pitanja iz prošlosti.

Naveo je da i kampanja kriminalizacije koja se vodi preko medija takođe mora da dobije odgovor pred odgovarajućim institucijama.

"Optužnice protiv nas pišu isti oni koji su je godinama pisali protiv Zorana Điđića, uz anonimne izvore mafijaških medija, tajne službe, ratne zločince i kriminalce", kazao je Jovanović.

On je dodao da Koštunica pokušava da proglasi LDP kriminalnom zbog toga što nema odgovor na politička pitanja koja ta stranka postavlja.

Jovanović je optužio Koštunicu i da napadom na Stanka Subotića pokušava da ukloni iz Srbije VAC, koji je vlasnik "Politike", jer "ne može da podnese nemačku dominaciju u tom listu".

Reakcija Mladenovića

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je, povodom optužbi lidera LDP-a, da samo pravosudni organi mogu doneti merodavnu odluku o tome da li je neko kriminalac.

"Verujemo da će u periodu koji je pred nama biti rasvetljeno da li je Čedomir Jovanović učestvovao u puštanju iz zatvora Šiptara (Dušana Spasojevića) i Kuma (Mileta Lukovića), koji su posle toga ubili premijera", dodao je Mladenović, navodeći da se mora doći do istine ko je naredio da oni budu pušteni.

On je naglasio da, ako Jovanović nije učestvovao u kriminalnim aktivnostima, onda nema nijedan razlog za brigu.

Ko je počeo

A predsednica Političkog saveta LDP-a Vesna Pešić navela je na današnjoj konferenciji LDP-a da je kampanju kriminalizacije lidera LDP-a počeo bivši ministar policije Dušan Mihajlović svojim nedavnim izjavama.

Na izjavu Vesne Pešić reagovao je pismenim putem Dušan Mihajlović, koji je naveo da "ni u jednom svom javnom nastupu nijednom rečju" nije pomenuo ni lidera LDP-a niti bilo kog funkcionera stranke kojoj pripada Vesna Pešić.

"Poslednjih dana sam javno polemisao sa izjavama gospodina Vladimira Bebe Popovića, baveći se i njegovom ulogom u novijoj istoriji Srbije. Ukoliko je gospodin Beba lider LDP-a, molim te da mi oprostiš što taj podatak do sada nisam znao", naveo je u saopštenju Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: