Linden: Ohrabriti vlasti Srbije

Rene van der Linden želi da ohrabri vlasti Srbije da nastave reforme, ubrzaju saradnju s Hagom i izruče osumnjičene za zločine.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.04.2007.

08:04

Default images

Na konferenciji za novinare uoči početka redovnog prolećnog zasedanja u Strazburu, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izjavio je da to što srpske vlasti još nisu izručile optužene za ratne zločine ne znači da Srbija ne bi trebalo da predsedava Komitetu ministara te organizacije, ali da je ta kritika na mestu.

"Srbija u maju preuzima predsedavanje Komitetu ministara. Često sam čuo pitanja o tome da li je sramota što ta zemlja preuzima predsedavanje Komitetu kada još nije izručila osumnjičene za ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića", rekao je on.

"Kritika je na mestu, ali to ne znači da Srbija ne treba da predsedava Komitetu kao punopravna članica SE", kaže on.

Van der Linden je dodao da podržava vlasti u Beogradu na njihovom reformskom putu i da želi da ih ohrabri "da učine sve da izruče osumnjičene za ratne žločine, jer će jedino tako žrtve zločina biti zadovoljene".

On je zatim i na sednici skupštine pozdravio nedavnu presudu suda u Srbiji u slučaju zločina počinjenih u Srebrenici.

U Strazburu je danas počelo prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Na aprilskom zasedanju Parlamentarne skupštine SE učestvovaće i stalna delegacija Skupštine Srbije, a tokom boravka delegacije u Strazburu vršiće se pripreme za šestomesečno predsedavanje Srbije Komitetu ministara SE, koje počinje 11. maja.

Tokom prolećnog zasedanja Parlamentarne skupština SE, koje će trajati do petka, biće raspravljano o prijemu Crne Gore u tu panevropsku organizaciju.

"Jedinstvena Evropa bez novih sukoba"

Rene van der Linden je posle konferencije za novinare otvorio sednicu Parlamentarne skupštine u Strazburu. On je pozvao na stvaranje jedinstvene Evrope i prevazilaženje neslaganja i nepoverenja među evropskim državama.

Na otvaranju redovnog prolećnog zasedanje Parlamentarne skupštine SE, on je ocenio da Evropa nije još zaista ujedinjena, a da su istorijska rivalstva i nepoverenje i dalje izraženi.

Van den Linden je istakao da je neophodno negovati pomirenje među državama i ne dozvoliti nove sukobe.

Kao primer novih tenzija u Evropi, on je naveo neslaganja oko plana za postavljanje američkog protivraketnog odbrambenog štita u Poljskoj i Češkoj.

"Vojna pitanja su možda van okvira mandata SE, ali ako ona predstavljaju pretnju odbrani naših zajedničkih vrednosti, onda ne možemo da ih ignorišemo", rekao je Van der Linden i pozvao na jedinstvo, naglasivši da ne treba dopustiti podrivanje Evrope.

On je rekao da Evropa neće biti kompletna ako i Belorusija ne postane članica SE i izrazio uverenje da će nedavna poseta Minsku i diplomatske aktivnosti doprineti pozitivnim rekacijama beloruskih vlasti.

Istvoremeno, Van der Linden je napomenuo da SE ne može da toleriše hapšenja opozicionih lidera u Belorusiji i izrazio nadu da će SE uskoro moći da poželi dobrodošlicu Belorusiji u svoje članstvo.

Predsednik Parlamentarne skupštine SE se osvrnuo na podele koje postoje među državama članicama SE, istakavši posebno primer Kipra. Van der Linden je izrazio podršku pregovaračkim naporima za ujedinjenje Kipra.

On je kazao da SE i EU moraju zajedno da sarađuju na savladavanju svih izazova i time doprinesu da Evropa postane pravi i jednaki partner SAD.

Uloga SE u obezbeđivanju mira, stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta, pre svega za decu, veoma je važna, rekao je Van der Linden i dodao da Evropa ima moralnu odgovornost da promoviše demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: