Aranžman u interesu i Srbije i CG

Postignut načelan dogovor da Srbija nasledi članstvo državne zajednice u MMF-u i u ostalim finansijskim organizacijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

08:22

Default images

Jučerašnjim dogovorom ministara finansija Crne Gore i Srbije Igora Lukšića i Mlađana Dinkića u Podgorici, predviđeno je da Srbija refundira određeni iznos Crnoj Gori, koji podrazumeva regulisanje obaveza Crne Gore prema tim finansijskim institucijama. Kako B92 nezvanično saznaje, Srbija će Crnoj Gori refundirati 33 miliona dolara.

Aranžman je postignut u interesu obe države, jer neće doneti nove troškove ni Srbiji ni Crnoj Gori, poručili su juče ministri finansija i predstavnici centralnih banaka dve zemlje. Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić rekao je i da se uspešnim dogovorom istovremeno šalje poruka međunarodnim institucijama da su Srbija i Crna Gora sva sporna pitanja uspele da regulišu kao dve zrele države:

"Sa obzirom na to da smo mi celu stvar posmatrali kao imovinsko pitanje, trudili smo se da obezbedimo da Srbija refundira nama određeni iznos koji podrazumeva regulisanje obaveza kada je Crna Gora u pitanju. Dogovorili smo se da uz ovaj dogovor razrešimo pitanje svih ostalih međusobnih eventualnih prava i potraživanja i, nakon izvođenja računice, konstatovali smo da Srbija Crnoj Gori i Crna Gora Srbiji praktično ne duguju ništa", rekao je Lukšić.

Prema dogovoru postignutom u Podgorici, koji bi prvog četvrtka u julu trebalo da verifikuju obe vlade, Srbija nastavlja članstvo u MMF-u, u Svetskoj banci, u Evropskoj banci za obnovu i razvoj i u Razvojnoj banci Saveta Evrope. Svoje članstvo u MMF-u Srbija nastavlja sa postojećom kvotom, odnosno članskim ulogom, u iznosu od 700 milona dolara, rekao je ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić: "Kod Evropske banke za obnovu i razvoj postignut je sporazum da izvršimo refundiranje za iznos sredstava koje je Crna Gora uplatila kada je SRJ postala članica, to je 260.000 dolara. Postignut je načelan dogovor o razgraničenju finansijskih prava i obaveza na osnovu Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, pri čemu će osnovica za podelu biti deblokirana i blokirana sredstva u iznosu od oko 564 miliona dolara, pri čemu Crna Gora ima kvotu od 5,88 procenata."

Iznos namenjen Crnoj Gori bio bi umanjen za potraživanja Srbije po osnovu finansijskog aranžmana aerodroma Podgorica – Beograd u iznosu od 2,5 miliona dolara. Kako je objasnio crnogorski ministar finansija, Crna Gora će prilikom podele imovine zajedničke države dobiti 44,6 miliona dolara, dok će učlanjivanje u međunarodne finansijske organizacije Crnu Goru koštati 1,5 miliona evra.Ostala su nerešena pitanja stare devizne štednje građana koji su imali uloge u crnogorskim filijalama srpskih banaka i vojnih penzija, ali to će rešavati Komisija za sukcesiju bivše SFRJ, poručeno je nakon sastanka u Podgorici. Takođe, ostalo je nerešeno i pitanje podele fizičke imovine koja nije obuhvaćena Ustavnom poveljom, odnosno imovine bivše SCG u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: