Šaron u kritičnom stanju

Izraelski premijer Arijel Šaron i dalje se bori za život, posle hitne operacije tokom koje mu je zaustavljeno obilno krvarenje u mozgu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.01.2006.

08:53

Default images

Njegovo, skoro izvesno povlačenje iz politike, možda napravi vakuum u veoma zategnutim odnosima Izraela i Palestine, upozoravaju analitičari. Premijer Šaron će biti pod jakim sedativima najmanje još 24 sata, izjavili su predstavnici bolnice Hadaša u Jerusalimu, u kojoj je operisan.

On se nalazi na intenzivnoj nezi posle sedmočasovne operacije, koja je usledila posle teškog moždanog udara, koji je 77-ogodišnji Šaron. 

sinoć pretrpeo, samo tri nedelje nakon blažeg udara od koga se uspešno oporavio: "Premijer Šaron je na intenzivnoj nezi neurohirurgije u poslednjih nekoliko sati, i nalazi se u veoma teškom, ali stabilnom stanju. Svi vitalni znaci i rezultati ispitivanja su u okvirima očekivanim za stanje posle tako duge operacije i moždanog udara", kazao je dr Šlomo Mor Josef, direktor bolnice Hadaša.

U Jerusalimu je jutros održana vanredna sednica vlade, a predsedavao je Ehud Olmert  koji je imenovan za vršioca dužnosti premijera. Izraelci su pozvani u sinagoge da se mole za premijerovo zdravlje.

Šaronova bolest uzdrmala region

Iznenadno pogoršanje zdravstvenog stanja zadesilo je Šarona na vrhuncu popularnosti, usred predizborne kampanje i šokiralo njegove sunarodnike koji su se nadali da će ih bivši general uspešno provući kroz teška vremena, ocenjuje AP.

Šaronova bolest uzburkala je Izrael i region, u jeku izborne kampanje i za Izraelce i za Palestince. Očekivalo se da će sedamedesetsedmogodišnji premijer s lakoćom ponovo osvojiti vlast na izborima raspisanim za mart, na čelu umerene Kadima stranke koju je osnovao kako bi sebi odrešio ruke za dalje mirovne korake sa Palestincima.

Mnogi Izraelci vide Šarona, ratnog heroja i dugogodišnjeg jastreba koji je promenio kurs i povukao se iz Gaze, kao najbolju nadu da se postigne mirovni dogovor sa Palestincima. Njegova bolest mogla bi dovesti do vakuuma vlasti i pomračiti izborne šanse njegove stranke.

Palestinci izveštaje o Šaronovom zdravlju prate sa pomešanim osećanjima, dok neki zvaničnici strahuju da će dramatični dogadjaji ugroziti izbore na Zapadnoj obali i Gazi, 25. januara. Palestinski lider Mahmud Abas rekao je danas, medjutim, da Šaronovo stanje prati "sa velikom zabrinutiošću", ali da to neće ugroziti palestinske parlamentarne izbore.

Palestinski premijer Ahmed Korei kazao je da će Šaronova bolest uticati na odnose dve strane." Ovo je bez sumnje nešto što će imati uticaj ne samo na Izrael, već i na region", rekao je.

Jedan od radikalnih palestinskih lidera iz Damaska Ahmed Džibril rekao je da je to što se dogodilo Šaronu "božji dar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: