Tadić: U Srebrenicu kao predsednik

Strazbur -- "Idem u Srebrenicu zato što se tamo desio ratni zločin, koji su počinili neki moji sunarodnici u nacionalno ime", kaže Tadić.

Izvor: FoNet, Beta
Podeli

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je novinarimau Bukureštu, gde boradi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti, da će komemorativnom skupu u Srebrenici prisustvovati da bi pokazao kako se Srbija odnosi prema ratnim zločinima počinjenim nad drugim narodima.

On je rekao da krivci za zločine nisu narodi, već pojedinci. "Idem u Srebrenicu jer želim da pokažem kako Srbija iskazuje svoj odnos prema ratnim zločinima. Idem u Srebrenicu kao predsednik Srbije da odam poštu nevinim žrtvama, na desetogodišnjicu zločina koji se tamo dogodio", rekao je Tadić.

"Desilo se mnogo zločina prema mom narodu, a u Srebrenicu odlazim da pokažem kako se mi u Srbiji odnosimo prema zločinima", rekao je Tadić.

Skupština SE o Srebrenici

Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila je deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

Deklaracija koju je potpisalo 36 poslanika Parlamentarne skupštine, prema proceduri je zavedena kao dokument Parlamentarne skupštine SE kojim se izražava stav njegovih potpisnika, a doneta je na inicijativu poslanika iz Bosne i Hercegovine.

U deklaraciji se navodi da je prošlo 10 godina od genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, a da još nije došlo do suočavanja sa istinom da je na hiljade nevinih ljudi ubijeno na organizovano i hladnokrvno. "Njihova drugačija imena i veroispovest bili su jedini razlozi zbog kojih su postali nevine žrtve takvog zločina. Izvršioci zločina, koji su pucali u bespomoćnu decu i starce, nosili su srpska imena i srpsku zastavu. To je istina s kojom svi, a pre svega srpsko društvo, treba da se suočimo", navodi se u deklaraciji.

"Institucije međunarodne zajednice imaju istu moralnu odgovornost, a to je privođenje pravdi Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih sa liste ratnih zločinaca, a ta  odgovornost je na svima, a na prvom mestu BiH, Srbije i Crne Gore, ali i predstavnika međunarodne zajednice", navodi se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu