Borba s posledicama poplava

Situacija u poplavljenim mestima opštine Sečanj je stabilna, a vodostaj Tamiša i dalje opada, i u koritu reke i van njega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2005.

09:26

Default images

Dvadesetšest dana nakon što je reka probila nasipe i izlila se u selu Jaša Tomić, prave se prvi koraci u poslu obnove onog što je voda porušila. Predsednik Skupštine opštine Sečanj Predrag Milošević kaže da sve službe rade na normalizaciji života u tom području.

"Što se tiče asanacije terena, tu smo, zahvaljujući i uz veliku pomoć veterinara Vojske Srbije i Crne Gore, uspeli da izvadimo 99 odsto vidljive stoke koja je bila uginula, što je preko 100 tona. Situacija je, što se tiče epidemije, pod kontrolom. Nema nikakvih problema i kada je reč o malariji, a niti je bilo nekih problema. Tražimo i dalje da se proglasi stanje elementarne nepogode na teritoriji opštine Sečanj", kaže Milošević.

Tokom prethodne nedelje, iz Vlade Srbije za danas je najavljivan početak izgradnje novih kuća u selu Jaša Tomić. Predrag Milošević kaže da je to, za sada, komplikovan posao: "Tada su došli ljudi, što je evidentno i sigurno. Došli su ljudi s Građevinskog fakulteta iz Novog Sada i oni snimaju zemljište gde bi trebalo da se gradi. Voda se, međutim, još nije povukla iz naseljenog mesta, i u ovom trenutku dalje o tome ne možemo pričati. Neki materijal je stigao, u kontaktu smo s nekim izvođačkim kućama i imamo još neke sastanke s ljudima iz Štaba u Jaši Tomiću."

Predsednik SO Sečanj dodaje da je stradalima još uvek neophodna pomoć, pre svega šećer, so, ulje i higijenski paketi. B92 i Narodna kancelarija nastavljaju sa akcijom prikupljanja pomoći. Građani svoje pakete za stradale od poplave mogu da donesu u prostorije B92, u Bulevar Avnoja 64, svakog dana od devet do osam sati.

Ranije je javljeno da je generalna linija odbrane od poplava u Banatu stabilna, a da se očekuje da će osetno opadanje vodostaja u pograničnoj zoni Tamiša ubrzati vraćanje vode u rečno korito. U saopštenju Kriznog štaba za otklanjanje posledica poplava kaže se, međutim, i da je neizvesno koliko će povoljni vremenski uslovi potrajati jer su u slivu banatskih vodotokova počele da padaju nove kiše.

Leskovac: Bez oboljevanja zbog poplava

Epidemiološka situacija u poplavljenom području leskovačke opštine je stabilna i nema slučajeva oboljenja, potvrdio je Fonetu član Kriznog štaba, epidemiolog Časlav Nedeljković.

Prema njegovim rečima, epidemiološke ekipe su završile dezinfekciju poplavljenih kuća, dvorišta i ulica u naselju Bobište, Grdelica, Vučje i Žabljan, a danas će i u Velikom Trnjanu. Naredna faza biće kontrola kvaliteta vode za piće u poplavljenim naseljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: