Lavina ostavki funkcionera iz RS

Premijer RS Dragan Mikerević podneo je ostavku, Mladen Ivanić takođe, kao i još dva funkcionera iz RS.

Izvor: B92

Subota, 18.12.2004.

15:13

Default images

Ostavke visokih funkcionera RS usledile su nakon što je predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hecegovini Pedi Ešdaun, u četvrtak objavio kaznene mere protiv Republike Srpske, zbog neispunjavanja međunarodnih obaveza, odnosno nesaradnje sa Haškim tribunalom.

"Nisam spreman da prihvatam i sprovedem prijetnje i ultimativne zahtjeve visokog predstavnika o preuređenju ustavnog poretka u Republici Srpskoj i BiH i to grubo kršeći ustave kao najviše pravne akte u svakoj državi", kazao je Mikerević. On smatra da je zajedno sa Vladom, učinio dosta za dve godine i da, za razliku od Pedija Ešdauna, on veruje u Bosnu i Hercegovinu sastavljenu od Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Reagujući na Mikerevićevu ostavku, predsednik RS Dragan Čavić, ocenio je da je stvorena opšta slika da je Republika Srpska jedini problem na putu Bosne u Evropu, a da su Srbi lud narod koji ima lude predstavnike. Međutim, budući dani pokazaće da će cela situacija eskalirati u vrlo ozbiljno stanje, naglasio je Čavić: "Poruka je: u ovoj godini ste imali događaje, od danas smo otvorili proces. To je saopštio visoki predstavnik. Na otvaranje procesa, ja sam dužan da otvorim drugi proces, a to je proces traženja, sa svim strankama u Republici Srpskoj, na svim nivoima, potpunog nacionalnog konsenzusa kao odgovora na pritiske na Republiku Srpsku".

Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić, potvrdio je da je podneo ostavku na tu funkciju. Ivanić je novinarima u Banjaluci, nakon sednice Glavnog odbora Partije demokratskog progresa čiji je lider, rekao da je ta stranka podržala opredeljenje i ostalih članova Saveta ministara BiH i njihovih zamenika iz PDP-a da podnesu ostavke. To se odnosi na ministra saobraćaja i transporta u Savetu ministara BiH, Branka Dokića i zamenika ministra civilnih poslova BiH, Zorana Tešanovića.

Analitičar: Ešdaunu se žuri; Tadić: RS ne može trpeti posledice

Gostujući u "Vestima" Televizije B92, analitičarka Ljiljana Smajlović, nove odluke Pedija Ešdauna dovela je u vezu s tim da bi Venecijanska komisija uskoro mogla da iznese mišljenje da su ovlašćenja Pedija Ešdauna prevelika i da bi on ta ovlašćenja mogao da izgubi: "Oni stoga, imaju još tri četiri meseca, zato se žure i zato se radi u dobro koordinisanom tandemu sa Karlom del Ponte, zato što on ima ova ovlašćenja još možda nekoliko meseci i moraće da ih iskoristi. Očekujem da ide dalje, da ovo nije sve, krupna su politička oružja potegnuta za ovako malu meru kao što je otpuštanje nekoliko službenika. Mislim da ovo ide ka nekom potpunom demontiranju ministarstva odbrane, odnosno VRS, što vodi i demontiranju ovlašćenja same Republike Srpske."

Sa druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić, osuđuje mere visokog predstavnika za BiH protiv čelnika Republike Srpske. Tadić je naveo da RS, koja se javno suočila sa zločinom u Srebrenici, ne može da trpi posledice zbog ocene o izostanku značajne saradnje sa Hagom. "Uveren sam da su i predsednik Čavić i Vlada RS i ministar Mladen Ivanić, ali i svi relevantni političari u RS, u potpunosti saglasni i opredeljeni za punu saradnju sa Haškim tribunalom, uključujući odlazak svih optuženih u Hag", naveo je Tadić.

Ešdaun ne isključuje mogućnost ukidanja RS

Visoki predstavnik za BiH
Međutim, nakon što je ukidanuo policiju RS, visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, najavljuje još oštrih mera prema Republici Srpskoj. On je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama", rekao da će preduzeti oštrije mere ukoliko taj entitet nastavi sa nepoštovanjem Dejtonskog sporazuma, ne isključujući ni mogućnost ukidanja Republike Srpske.

Ešdaun rekao da on ništa ne isključuje, odnosno da je sve moguće, kao i to da će on zaštiti interese RS, ukoliko ona bude poštovala Dejonski sporazum, jer je, prema rečima Ešdauna, najveća opasnost za taj entitet upravo nepoštovanje tog sporazuma. Opasnost po RS ne dolazi iz Sarajeva, tj. od Sulejmana Tihića ili Ešdauna, nego iz Banja Luke, rekao je Ešdaun, a prenosi banjalučki list. Upitan da li će nakon odluke da se zabrani ulazak u SAD rukovodstvu Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, isto učiniti i Evropska unija, Ešdaun je rekao kako su SAD, EU i kancelarija visokog predstavnika deo zajedničkog tima, ali i da svako od njih ima "različite pristupe igri, drugačije veštine i sposobnosti". Cilj tog tima, kako je kazao, je ulazak Bosne i Hrecegovine u EU i NATO.

Komentarišući odluku premijera RS Dragana Mikerevića, da zbog njegovih odluka podnesde ostavku, Ešdaun je rekao da je to Mikerevićeva odluka, dodavši da on više brine za građane RS, u koje međunarodna zajednica više ne želi da investira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: