Ešdaun kažnjava RS

Predstavnik međunarodne zajednice Pedi Ešdaun zatražio je da Komisija za reformu odbrane ugasi Ministarstavo odbrane RS.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2004.

11:34

Default images

Ešdaun je zatražio da se, gašenjem Minisarstva odbrane Republike Srpske, nadležnosti tog tela prenesu na Ministasrtvo Bosne i Hercegovine do leta ili jeseni 2005. Od vlasti BiH, Ešdaun je zatražio i da do februara ili marta naredne godine sprovedu reformu policije, odnosno da uspostave jedinstvenu policijsku strukturu koja bi bila finansirana iz budžeta BiH.

Ešdaun je na konferenciji za novinare objavio devet mera protiv pojedinaca i sistemskih mera prema institucijama u RS, zbog, kako je rekao, odgovornosti za nesaradnju sa haškim tribunalom. Najavljena je i revizija u svim javnim preduzećima u cilju kontrole javne potrošnje. Ešdaun je takođe, zatražio od predsednika Vlade RS Dragana Mikerevića, da formira grupu koja će do februara utvrditi koja su lica još uvek na funkcijama iz tajnog aneksa izveštaja Komisije o Srebrenici.

Na zajedničkoj konferenciji koju su u Sarajevu održali visoki predstavnik Pedi Ešdaun, predstavnici SFOR-a i američki ambasador u BiH Daglas Meklhen, saopštena je i mera zaleđivanja sredstava Srpske demokratske stranke u SAD. Ambasador SAD saopštio je da ova zemlja zabranuje rukovodstvu SDS-a i PDP-a ulazak u tu zemlju.

Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić, za B92 kaže da zajednički nastup američkog ambasadora i visokog predstavnika praktično znači saopštavanje sankcija koje su SAD preduzele protiv RS: "Zabranjuje se dakle, ulazak SDS-a i PDP-a u SAD. Ono što kod ove odluke, bar za sada, ostavlja prostora za razmišljanje, jeste da li se ta odluka odnosi na njih kao na funkcionere, ili se odnosi na njih kao na predstavnike određenih institucija, što bi, u tom slučaju, značilo da Mladen Ivanić, kao ministar inostranih poslova BiH, ne može da putuje u SAD."

Što se tiče izveštaja Vlade RS o Srebrenici, koji je u potpunosti završen ali nikada u potpunosti obelodanjen, Tanja Topić ocenjuje da je zapravo najznačajniji onaj deo koji se odnosi na počinioce ratnih zločina: "Jednostavno, i do sada Vlada RS nije preduzela nikakve mere da bi ih procesuirala. Ovim novim paketom mera premijer Mikerević je dobio zadaću da to završi. To će sigurno biti i vremenski uslovljeno i moraće to uraditi, ukoliko ne želi da se suoči sa nekim novim sankcijama."

Kancelarija Visokog predstavnika u Sarajevu saopštila je da ove mere predstavljaju početak procesa koji će trajati do aprila iduće godine, za kada je zakazan novi ministarski sastanak NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: