Štrajk vazduhoplovnih mehaničara

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2004.

09:24

Default images

Vazduhoplovni mehaničari JAT-a započeli su štrajk.

Štrajk je započeo nakon što su propali pregovori sa rukovodstvom kompanije o povećanju plata do 40% u odnosu na plate pilota. U štrajkačkom odboru avio-mehaničara JAT-a kažu da je minimum procesa rada ispoštovan i da bezbednost putnika nije dovedena u pitanje.

Generalni direktor kompanije, Aleksandar Milutinović, potvrdio je da su uvedeni drugi tipovi aviona koji će sve putnike koji su kupili kartu, dva puta dnevno prevoziti u Crnu Goru. Nezadovoljni platom koja iznosi 14,28 odsto plate pilota, štrajkači od rukovodstva JAT-a zahtevaju usklađivanje zarada na nivou evropskih avio-kompanija, rekao je potpredsednik sindikata JAT-a Radivoje Perišić: "Mi tražimo 40%. Kolika je plata ostalih struktura i rukovodećeg kadra, mi u to nismo ulazili."

Direktor kompanije, Aleksandar Milutinović, kaže da štrajk nije opravdan. On kaže da štrajkači imaju platu između 30 i 50 hiljada dinara: "Njihov zahtev je da primaju neto platu, na ruke, 1.050 evra, to je preko 70.000 dinara. Plate u JAT-u su niske. Mi imamo mnogo kategorija radnika koji imaju platu i ispod 10.000 dinara pošto nam uredba Vlade ograničava masu. Povećavanje plate jedne kategorije može se izvršiti isključivo na račun onih drugih."

Dok se štrajakači pozivaju na podršku Jedinstvene sindikalne orgnizacije JAT-a, u poslovodstvu kažu da i ta sindikalna organizacija smatra da je štrajk ishitren. Milutinović kaže da posle reorganizacije situacija u JAT-u može da bude rešena u naredna tri-četiri meseca, a štrajkači najavljuju štrajk do ispunjenja zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: