Patrijarh Pavle traži da se istraže događaji u Makedoniji

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2004.

23:05

Default images

Patrijarh srpski Pavle protestovao je danas zbog, kako navodi, progona i terora nad sveštenstvom i vernicima Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji i zatražio međunarodnu istragu. Kako prenosi SPC, patrijarh Pavle je zatražio od predstavnika međunarodnih crkvenih organizacija da istraže događaje u Makedoniji. Poglavar SPC je uputio otvoreno pismo Vilijamu Vendluju, generalnom sekretaru Svetske konferencije religija i mir, ambasadoru Kancelarije za međunarodne verske slobode u Stejt departmentu SAD Donu Hanfordu Trećem, i rabinu Arturu Snajeru, predsedniku Fondacije apel savesti.

Patrijarh Pavle podseća da je u Makedoniji zapaljen manastir svetog Jovana Zlatoustog kod Bitolja, da su pritom ošišane dve monahinje, kao i da je to bio "očigledan napad na život" sveštenika. On podseća da je i egzarh patrijarha srpskog mitropolit Jovan bio pritvoren zbog navodnog "izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i verskih podela".

Prema njegovim rečima, SPC je kao nadležna i sveopšte priznata regionalna majka crkva, obnovila postojanje nekadašnje Ohridske arhiepiskopije kako bi ponovo uvela kanonski poredak i norme među pravoslavne vernike u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: