Patrijarh Pavle traži da se istraže događaji u Makedoniji

Beograd --

Izvor: Beta Severna Makedonija
Podeli

Patrijarh srpski Pavle protestovao je danas zbog, kako navodi, progona i terora nad sveštenstvom i vernicima Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji i zatražio međunarodnu istragu. Kako prenosi SPC, patrijarh Pavle je zatražio od predstavnika međunarodnih crkvenih organizacija da istraže događaje u Makedoniji. Poglavar SPC je uputio otvoreno pismo Vilijamu Vendluju, generalnom sekretaru Svetske konferencije religija i mir, ambasadoru Kancelarije za međunarodne verske slobode u Stejt departmentu SAD Donu Hanfordu Trećem, i rabinu Arturu Snajeru, predsedniku Fondacije apel savesti.

Patrijarh Pavle podseća da je u Makedoniji zapaljen manastir svetog Jovana Zlatoustog kod Bitolja, da su pritom ošišane dve monahinje, kao i da je to bio "očigledan napad na život" sveštenika. On podseća da je i egzarh patrijarha srpskog mitropolit Jovan bio pritvoren zbog navodnog "izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i verskih podela".

Prema njegovim rečima, SPC je kao nadležna i sveopšte priznata regionalna majka crkva, obnovila postojanje nekadašnje Ohridske arhiepiskopije kako bi ponovo uvela kanonski poredak i norme među pravoslavne vernike u Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu