Stojanović: Vojnobezbednosna agencija aktivna i na Kosovu

Izvor: B92, SRNA

Nedelja, 01.02.2004.

14:05

Default images

Vojnobezbedonosna agencija Srbije i Crne Gore operativno je prisutna u poslednjih godinu dana i na teritoriji Kosova i Metohije, izjavio je direktor VBA pukovnik Momir Stojanović. "Obnovili smo i uspeli da obezbedimo naše prisustvo u samom vrhu separatističkog pokreta i u vrhu terorističkih organizacija koje tamo deluju, a imaju i svoje ogranke na jugu centralne Srbije", kazao je Stojanović, koji se nalazi na čelu VBA, formirane 1. januara ove godine reorganizacijom i transformacijom Vojne službe bezbednosti. "Naše operativno prisustvo na Kosovu i Metohiji ojačali smo i upućivanjem jednog broja iskusnih operativaca VBA", rekao je Stojanović, koji je od 1993. do 1999. godine službovao na Kosocu, a tri godine bio i prvi čovek te službe u Pokrajini. On je rekao da je VSB sve do 1999. godine, zahvaljujući razvijenoj agenturnoj mreži i u samom vrhu separatističkog pokreta, a kasnije i u terorističkim organizacijama, štabovima i jedinicama OVK političkom i vojnom vrhu SRJ predoćavala njihove planove i ciljeve. "Zašto na osnovu toga nisu naređivali određene akcije ili preduzimali političke korake, nije stvar Službe", rekao je Stojanović, a prenose elektronski mediji u Beogradu.

Stojanovć je rekao da, za sada, nema naznaka da ekstremisti sa juga centralne Srbije, iz opština Bujanovac i Preševo, planiraju da na bilo koji način ugroze održavanje Olimpijskih igara u Atini ove godine.

Za bezbednost na Kosovu od juna 1999. godine zadužene su međunarodne vojne snage pod komandom NATO-a, a sa zvaničnikom KFOR-a razgovarala je Tanja Matić iz IWPR-a. Šef kancelarije za informisanje pri KFOR-u, Horst Piper je izjavio da KFOR ne zna ništa o postojanju i aktivnostima Vojnobezbednosne agencije Srbije i Crne Gore na Kosovu. KFOR ima aktivnu i modernu obaveštajnu službu, koja povremeno dobija informacije o aktivnostima različitih obaveštajnih službi iz Srbije i Crne Gore na Kosovu, ali “mi nemamo dokaze i zaista ne znamo ništa o njoihovm postojanju”, rekao je Piper za B92 povodom izjave pukovnika Stojanovića. Međutim, na pitanje da li bi eventualno delovanje ove agencije na Kosovu moglo biti smatrano legalnim ili ne, Piper je odgovorio da je to “političko pitanje” i da KFOR ne može tako nešto da komentariše, pošto je unjihovoj nadležnosti “održavanje bezbednosti a ne vođenje politike”. “Sasvim je normalna stvar da svaka država ima svoje obaveštajne službe”, rekao je on, “ali nerešen status Kosova pretvara legalnost eventualnog delovanja agencije na Kosovu u političko pitanje”. Inače, početkom januara ove godine, kosovski mediji na albanskom jeziku preneli su slične tvrdnje pukovnika Stojanovića koje su izazvale veliko negodovanje javnosti, a KFOR je tada odbijao da da bilo kakav komentar na ovakve tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: