6. kongres SPS: Uspeli smo da se sačuvamo u svojoj veličini

Izvor: B92

Subota, 18.01.2003.

10:56

Default images

Čelnici nekada najveće i najuticajnije političke partije u zemlji - Socijalističke partije Srbije, organizovali su u subotu Šesti kongres stranke, ali taj skup ničim nije podsećao na ranija zvanična okupljanja socijalista. Na nekadašnji SPS podsećali su jedino crveni baloni sa stranačkim obeležjima, govornica sa velikim portretom Slobodana Miloševića i "Internacionala".

Četiri hiljade socijalista, okupljenih u Centru Sava pod sloganom "Odgovornost za budućnost", nije imalo želje da zvaničnom zameniku predsednika SPS-a Bogoljubu Bjelici dozvoli da im prenese Miloševićeve poruke iz Haga. On je, međutim, uspeo da pismo lidera pročita do kraja: "Partija mora da se oslobodi te unutrašnje opstrukcije, sve treba da se uradi sa... (veoma bučni zvižduci u sali, ne čuju se Bjeličine reči; ćuje se: napolje, napolje)... Molim Radno predsedništvo ovoga skupa da se poruke predsednika Miloševića prenesu. Ako ne želite da čujete poruke predsednika recite. Partija mora da živi sa narodom i u narodu". Nakon toga, Bogoljub Bjelica je napustio kongres, koga je lider te stranke Slobodan Milošević ovlastio da ga zamenjuje u odsustvu i četrdesetak delegata te stranke, okupljenih oko njega.

Okupljeni članovi SPS-a optužili su Bjelicu da sam stvara "petu kolonu" u partiji, i odlučno odbacili mogućnost da su Ivica Dačić i Milomir Minić izdajnici ideje socijalista. Bogoljub Bjelica je, međutim, Radiju B 92 rekao da je Slobodan Milošević lično tražio da i Dačić i Minić budu izbačeni iz stranke. Takvu mogućnost Dačić odbacuje: "Mi ovde ne polemišemo sa Slobodanom Miloševićem, nego sa ljudima koji mu prave takve političke procene posle kojih on donosi određene stavove. Te procene su naravno pogrešne, to su dezinformacije i naravno da onda nailazi na jednu žestoku reakciju od aktivnog dela članstva SPS, znači ogromne većine članova. Ono što se pokazalo danas, jeste da je SPS uspela da se sačuva u svoj svojoj veličini", kazao je Dačić.
Generalni sekretar SPS-a Zoran Anđelković, i pored svih neslaganja i otvorenog sukoba dve struje, svojoj partiji, ipak, predviđa svetlu budućnost.

Delegati Socijalističke partije Srbije izabrali su javnim glasanjem, za predsednika te stranke dosadašnjeg lidera Slobodana Miloševića. Milošević je bio i jedini predloženi kandidat. Ivica Dačić izabran je sa 138 glasova za predsednika Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, dok je njegov protivkandidat Milomir minić dobio glasove 114 delegata Šestog partijskog kongresa. Posle imenovanja Dačić je rekao da "nema pojedinca koji može biti viši od organa SPS-a, pa makar to bio i predsednik stranke", dodavši da se odluke Glavnog odbora moraju poštovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: