VUCO: LICNI OBRACUN DEL PONTE - MILOSEVIC

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2001.

18:00

Default images
Pojavljivanje bivseg predsednika SRJ Slobodana Milosevica pred Tribunalom u Hagu izaziva sve manje paznje, pa i reakcija u javnosti.

Predsednica Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovacevic Vuco u razgovoru za Radio B92 kaze da ona, kao pravnica, od sad pa na dalje gleda na Milosevica kao na coveka koji se nalazi u sudu i koji ne dokazuje svoju nevinost, jer je jos uvek nevin i pod optuzbom.

Na tuzilastvu je, smatra Kovacevic - Vuco, da dokaze njegovu krivicu.

Ona ocenjuje da ce od utvrdjivanja te odgovornosti, nacina prezentiranja dokaza i nacina ponasanja pre svega tuzioca, zavisiti i nase sagledavanje proslosti i nas dodir sa realnoscu. "Do svega toga ce tesko doci ukoliko ceo postupak bude, kao do sada, usmeren na licni obracun Slobodana Milosevica i Karle del Ponte", smatra Biljana Kovacevic – Vuco. »Ja ne zelim njihov licni obracun, mene se njih dvoje ne ticu kao pojedinci, mene se oni ticu kao simboli, znaci Karla Del Ponte treba da predstavlja progonitelja medjunarodne zajednice, tuzioca koga je imenovala medjunarodna zajednica koji ce se baviti utvrdjivanjem odgovornosti i krivice, a Milosevic treba da predstavlja predsednika jedne zemlje koja je ucestvovala u ratovima u kojima su pocinjeni ratni zlocini i on treba da odogovara za to. To znaci nije odnos izmedju dve osobe bez obzira koliko one jake da budu, a njih dvoje su ocigledno dovoljno provokativni da vise obracaju paznju na sebe kao licnosti nego na uloge koje oni imaju u drustvu i u svetu«, rekla je Biljana Kovacevic Vuco.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: