"Ubistva srpskih civila nisu bila organizovana"

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2003.

16:30

Default images

Načelnik vojnog saniteta u Gospiću u vreme rata u Hrvatskoj Milan Vrkljan rekao je u sredu na suđenju "Gospićkoj grupi" da ubistva srpskih civila u tom gradu "nisu bila organizovana, nego su, eventualno, delo pojedinaca". Vrkljan je u svedočenju pred Županijskim sudom u Rijeci rekao da "ne veruje da su zločin počinili optuženi". "Da nije bilo njih i moj otac i moja mati i ja bili bismo izbeglice", izjavio je on. On je rekao da su "lokalni Srbi bili snajperi u ratu, a privilegovani građani u miru" i da su "zauzimali nesrazmerno velik deo društvenih položaja u odnosu na broj stanovnika". Pre rata stanovništvo Gospića činilo je 49 odsto Srba i 51 odsto Hrvata. Vrkljan, koji je svedočio na predlog prvooptuženog Tihomira Oreškovića, rekao je da je u jesen 1991. u Gospiću "svako radio šta je hteo". "Dobrovoljci su odlazili na ratište prema sopstvenom nahođenju i napuštali ga kada nisu bili zadovoljni svojim položajem u Hrvatskoj vojsci. Niko nije bio autoritet, još manje 'alfa i omega', kako su neki svedoci govorili za Tihomira Oreškovića", rekao je Vrkljan. On je dodao da Orešković "nije bio vojnik, ni policajac" i da se "ne seća da li je nosio uniformu". Kada je svedoku predočen lekarski nalaz Tihomira Oreškovića, koji je lično potpisao, on je nevoljno priznao da je optuženi došao na pregled kao vojnik. "Ne bih želeo nikoga da povredim, ali u Gospiću je tada bilo previše anarhije", dodao je Vrkljan.

Suđenje "Gospićkoj grupi" biće nastavljeno 21. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: