Čović predložio dopune za Štajnerov plan

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2002.

14:41

Default images
Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović predložio je u ponedeljak šefu UNMIK-a Mihaelu Štajneru da njegov plan za Kosovsku Mitrovicu bude dopunjen sa osam "razrađenih principa". U pismu Štajneru čiji je prepis dostavljen Beti, Čović je u osam tačaka izložio predloge koji bi dopunili Štajnerov plan za rešenje Kosovske Mitrovice i decentralizaciju i pozvao šefa UNMIK-a na što hitnije usvajanje sporazuma.

Koncept decentralizacije, navodi se u pismu, odnosio bi se na jačanje lokalne, nacionalne i regionalne samouprave na celom Kosovu i Metohiji. "Jedinice lokalne samouprave su: opština, koja se po potrebi organizuje u mesne zajednice (ili opštinske podjedinice), grad, koji može da se organizuje u više opština i region", navodi se u pismu. Čović smatra da bi "nacionalne zajednice (trebalo da) organizuju svoju samoupravu u vidu veća nacionalnih zajednica i saveza nacionalnih zajednica".

Ka ostale principe on navodi sledeće: "Decentralizacija podrazumeva izvorne i prenete nadležnosti za jedinice lokalne samouprave". "Jedinice lokalne samouprave raspolagale bi sopstvenim i prenetim prihodima". "U nacionalno mešovitim jedinicama lokalne samouprave važio bi princip nepreglasavanja koji ne bi bio na štetu efikasnosti odlučivanja". "Funkcionisanje jedinica lokalne samouprave ne treba da narušava prava nacionalnih zajednica i građana". "Ustanove i organi Kosova i Metohije vršili bi harmonizaciju u procesu organizovanja i funkcionisanja lokalne samouprave. U prelaznom periodu ovu funkciju bi vršio Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN".

U pismu Štajneru, Čović je podsetio da su Srbi prošle godine izašli na parlamentarne izbore na Kosovu "samo zahvaljujući sporazumu" koji je on neposredno pre izbora potpisao sa tadašnjim šefom UNMIK-a Hansom Hakerupom. Čović je ocenio da je sadašnja situacija još teža, jer, kako je naveo, taj spoarzum nije dao očekivani rezultat po najvažnijem pitanju, a to je povratak izbeglih i prognanih na Kosovo i Metohiju. Predsednik Koordinacionog centra je izrazio uverenje da će Srbi izaći na lokalne izbore u značajnom broju samo ukoliko pre izbora bude usvojen sporazum o decentralizaciji i lokalnoj samoupravi. "Kao dobar poznavalac stanja u srpskoj nacionalnoj zajednici na Kosovu i Metohiji bojim se da je nivo njihovog poverenja u Vaše ad hok usmene garancije gotovo ravan nuli", poručio je Čović šefu UNMIK-a. Čović je pozvao Mihaela Štajnera na što hitnije održavanje sastanka na kome bi bio usvojen sporazum o Kosovskoj Mitrovici i decentralizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: