Nastavak sudjenja grupi OSA - planirane i akcije u Srbiji?

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2000.

21:07

Default images
Poslednji optuzeni iz grupe OSA Zoran Zdravkovic rekao je u utorak da su u njegovom stanu optuzeni govorili o teroristickim akcijama u Srbiji i zastrasivanju drzavnih funkcionera, javlja Beta. Zdravkovic je u nastavku sudjenja pripadnicima grupe OSA pred Vojnim sudom u Nisu naveo da njeni pripadnici nisu pominjali ime nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije (VJ) general-pukovnika Nebojse Pavkovica. Svedok Branimir Peljusic iz Krusevca je u popodnevnom nastavku sudjenja rekao da je prisustvovao jednom sastanku clanova OSE u stanu jednog od optuzenih Radovana Djurdjevica, kada su razgovarali o propasti njihovih akcija na Kosovu. Prema njegovim recima, tada je receno da bi teziste akcija OSE trebalo prebaciti na teritoriju Srbije, da bi se sto glasnije culo o toj organizaciji. Prema njegovim recima, nagovestili su da bi trebalo izvrsiti atentat na neku poznatu licnost, a da je najpogodnija licnost za to, prema njihovoj oceni, general Nebojsa Pavkovic, koji cesto dolazi u Krusevac i prolazi kroz grad kada ide prema Jastrepcu. Peljusic je dodao da je OSA navodno imala prekaljene borce iz Bosne za izvrsenje te akcije. On je dodao da je Boban Gajic, prvooptuzeni, inace porucnik VJ, tada rekao da ce posle nekog atentata na poznatu licnost poceti slicne akcije i u drugim gradovima, a da ce na prolece biti podignut ustanak i da bi tada, prema njegovim recima, na udaru prvo bio krusevacki SUP, kao drzavni organ.

U direktnom suceljavanju nakon iskaza Zdravkovica i Peljusica, ostali optuzeni su za Zdravkovica rekli da je pijanica, dok su za Peljusica rekli da govori neistine. Na sudjenju je trebalo da svedoci i kcerka optuzenog Radovana DJurdjevica, ali je ona, pozivajuci se na zakon, odbila da to ucini. Prethodno je na ovom rocistu, Zoran Zdravkovic, optuzen da je stampao propagadni materijal OSE i da je predlagao atentat na Pavkovica, porekao je deo optuznice koja ga tereti za predlaganje ubistva nacelnika GS VJ.

"U mojoj kuci nikada nije pominjano ubistvo Pavkovica, niti sam to ja predlagao", rekao je Zdravkovic, koji je vlasnik jedne stamparije kod Krusevca. Prepodnevni deo sudjenja je tada prekinut, jer je Zdravkovicu pozlilo.

Prema optuznici vojnog tuzioca sedmorica Krusevljana iz grupe OSA terete se da su polovinom jula prosle godine "formirali ilegalnu teroristicku organizaciju OSA sa ciljem da nasilno promeni ustavno uredjenje SRJ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: