USVOJEN ZAKON O SARADNJI SA HASKIM TRIBUNALOM

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2002.

20:00

Default images
Posle 15 meseci rasprava, kriza u koalicionim odnosima na saveznom nivou i unutar samog DOS-a, pada jedne savezne vlade, konacno je usvojen Zakon o saradnji sa Haskim tribunalom. Za Zakon je u Vecu gradjana saveznog parlamenta glasalo 80 poslanika dok je 39 bilo protiv.

Usvojenim zakonom predvidja se izrucenje jugoslovenskih drzavljana za koje su optuznice podignute i potvrdjene.

Odgovarajuci na pitanje kakav je status zapesacenih optuznica, savezni premijer Dragisa Pesic, je rekao:"Rekli smo takodje: podignute i potvrdjene optuznice. Dakle, u tu kategoriju spadaju i zapecacene optuznice".

Zakon bi prema najavama trebalo da stupi na snagu u subotu, dan posle objavljivanja u Sluzbenom listu SRJ. "U zavisnosti od zahteva nadleznih u Haskom tribunalu zavisice i saradnja u oblasti drzavnih arhiva", kaze savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic. "U svim arhivama postoji nesto sto se otvara posle 50 ili 100 godina, i nesto sto je svaki dan otvoreno za sve. Od sustine tog zahteva, odnosno od toga sta se tacno trazi, bice donosene i odluke", rekao je Zivkovic.

Odgovarajuci na pitanje sta ukoliko se u tesko postignuti kompromis umesa Saveznu ustavni sud, koji bi eventualno osporio ustavnost zakona, premijer Pesic je za B92 kaze: "Nadam se da je svima jasno da se nalazimo u takvom politickom i drzavnom trenutku da stvari ne treba komplikovati, i da ih maksimalno treba posmatrati sa pozitivisticke strane, ukljucujuci i taj pravni aspekt. Kao sto vam je poznato u pravnoj javnosti i do sada su bila podijeljena misljenja oko ustavnih odredbi. Mislim da ta podijeljenost ili naglasenost u podijeljenosti ne bi trebalo da dolazi do izrazaja i da SUS nece u svemu tome imati a priori negativisticki pristup. Naprotiv, smatramo da smo kroz ovaj Zakon sve ono sto su nam pruzale ustavne mogucnosti iskoristili i da ce ga kao takvog i tretirati", rekao je Pesic.

Zavrsavajuci dvodnevnu raspravu u saveznom parlamentu savezni ministar pravde Savo Markovic je rekao: "Ovde se radi o zlu. Niko nije srecan, svi smo nesrecni, ali svi smo, neko manje, neko vise, ovo i zasluzili".

Predsednik Veca gradjana Skupstine Jugoslavije Dragoljub Micunovic zakljucio je oko 18.00 casova sednicu Veca i njen nastavak najavio za utorak, 16. april. Micunovic je rekao da ce preostale tacke dnevnog reda, niz zakona, koje je jugoslovenska Vlada uputila po hitnom postupku, kao i vise medjunarodnih sporazuma biti pred poslanicima 16. i 17. aprila. On je najavio zajednicku sednicu oba veca posvecenu Polaznim osnovama za preuredjenje odnosa Srbije i Crne Gore za cetvrtak, 18.

april.

Labus: Neophodna nezavisna arbitraza Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus odbacio je, u Vecu gradjana jugoslovenskog parlamenta, niz primedbi opozicije, iznetih u raspravi povodom Predloga zakona o saradnji sa Haskim tribunalom. "Da smo mi celu stvar odradili kako treba, ne bismo dosli u ovakvu situaciju", rekao je Labus i ukazao da je sustinsko pitanje "da li mi imamo instucije koje kao moderna drzava treba da imamo", sto se pre svega odnosi na sudstvo.

Problem je u tome sto Savezni ustavni sud "nema autoritet vec donosi politicke odluke", rekao je Labus. "Nezavisna arbitraza, odnosno Haski tribunal su neophodni", istakao je Labus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: