DJINDJIC: STO PRE NACI MODEL ZA CIVILNU KONTROLU VOJSKE

Izvor: B92

Nedelja, 17.03.2002.

19:00

Default images
Demokratska stranka najavila je da ce traziti preispitivanje dosadasnjeg rada i smenjivanje sefa Uprave za bezbednost VJ, generala Ace Tomica, zbog, kako se navodi u saopstenju, privatizacije vojne bezbednosne sluzbe i njene zloupotrebe. Premijer Srbije i lider demokrata Zoran Djindjic boraveci u nedelju u Subotici, najavio je i da ce narednih dana svojim koalicionim partnerima u DOS-u podneti predloge pravnih akata kojima ce se obezbediti civilna kontrola nad Upravom za bezbednost Vojske Jugoslavije, javlja iz Subotice dopisnik Radija B92 Larisa Inic. Predsednik vlade Srbije Zoran Djindjic komentarisao je slucaj hapsenja Momcila Perisica ukazujuci na pomanjkanje civilne kontrole vojske i njenih organa. "Sasvim sigurno i na saveznom nivou i na republickom, odredjeni predlozi moraju da budu dati da se ta sluzba i vojska uopste reformise i da se nadje model za civilnu kontrolu i na dvojskom i nad organima vojske. Odluke sa politickim posledicima donose ljudi koji nemaju politicku odgovornost i to nije u redu. Ali ne mislim da neko u svetu vidi u tome trend. Mislim da svi u svetu shvataju da to nije glavna snaga, nego da su to ostaci nekih drugih snaga, a da je glavna snaga ipak ova koja nas vodi u reforme, i bilo bi glupo kaznjavati zemlju koja sprovodi reforme zato sto ima problema unutar sebe da ipak dovede stvari u red", rekao je Djindjic. On je rekao da je zajednicki stav DOS-a da o slucaju Perisic konacnu rec moraju dati pravosudni organi. "Najbolje sto moze da ucini je da se odrekne imuniteta da bi taj postupak bio dovrsen i to je na relaciji njega i tih organa koji su u to umesani. Mislim da DOS nije ucesnik u tome", istakao je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: