Četvrtak, 14.02.2002.

19:00

MILOSEVIC ODBRANU POCEO PRIKAZIVANJEM VIDEO MATERIJALA

Izvor: B92

Default images
U uvodnoj reci pred Haskim tribunalom, Slobodan Milosevic je odbacio u cetvrtak optuzbe da je odgovoran za zlocine za koje ga tereti tuzilastvo. Kako je i bilo najavljeno, Milosevic je u svoju odbranu prikazao video materijal zapadnih tv stanica, u kome je osporeno vazece vidjenje uzroka i posledica ratova u bivsoj Jugoslaviji, pre svega na Kosovu. On je pokazao i fotografije osakacenih i ugljenisanih tela kosovskih Albanaca koji su u izbeglickoj koloni kod Djakovice poginuli u napadu NATO. Milosevic je najvise govorio o kosovskom sukobu, rekavsi da je lazno optuzen za plansko proterivanje Albanaca i masovna ubistva.

Bivsi predsednik Jugoslavije odlucno je demantovao i postojanje navodnog plana "Potkovica", koji je - kako su svojevremeno tvrdili NATO generali i zapadni zvanicnici - predvidjao iseljavalje kompletnog albanskog stanovnistva sa Kosova: "Oni tvrde kako je nasa, a ja sam tu odbranu nazvao herojska od agresije NATO pakta, bila samo privid iza koga smo koristili priliku da izvrsimo zlocin nad Albancima. Pa, vi vredjate ceo narod. Vi, ustvari, cinjenicu, koju ceo svet zna, danonocnog bombardovanja Kosova na kome je vazdusna uzbuna bila svakog dana 24 sata, tu cinjenicu hoce da poniste svedocima koje ce da dovedu da kazu kako su bezali od srpskih snaga, a videli ste malocas zapadne snimke koji to demantuju, zapadne generale, a ima ih jos, i svi ce morati ovde da dodju, ne morati, neki veoma mnogo zele da dodju, da kazu i vama i vasim sefovima sta je istina, a sta laz od ove konstrukcije, a cela konstrukcija je laz".

Slobodan Milosevic je odbacio i tvrdnje tuzilackog tima da je rec o sudjenju pojedincu, porucivsi da Tribunal sudi celom srpskom narodu.

"Tuzilastvo i Tribunal su orudje zlocina i rata protiv Srbije, srpskog naroda i mene licno", kaze Milosevic. "Sude pojedincu, a ne narodu – sva tri tuzioca su to rekli. Ali u svim optuzbama oni optuzuju ceo narod, pocev od srpske inteligencije na celu sa SANU, optuzuju Vidovdan i Boj na Kosovu, optuzen je ceo institucionalni sistem Srbije koji mi je pruzao podrsku, parlament, vlada, politicke organizacije, mediji, optuzuju se gradjani koji su me masovno podrzavali samo sto tuzba otpuzuje gradjane sto su me podrzavali, a ja vam kazem da je i ovo moje ponasanje ovde izraz volje gradjana", rekao je Milosevic.

Bivsi predsednik Srbije i Jugoslavije, negirao je i da je sa pokojnim predsednikom Hrvatske, Franjom Tudjmanom, dogovarao podelu BiH.

Milosevic je rekao da nije imao uticaj na vodjstvo bosanskih Srba da prekine opsadu Sarajeva, navodeci da su ga lideri RS obmanjivali tvrdeci da ne postoje logori za ratne zarobljenike. Milosevic ce svoju uvodnu rec nastaviti u petak.

Njegovo obracanje sudskom vecu izazvalo je razlicite komentare u hodnicima Haskog tribunala, javlja specijalni izvestac B92, Srdjan Predojevic. "Slobodan Milosevic se na sudu drzi teme i bavi se dokazima odgovarajuci na vazna pravna pitanja", kaze Branislav Tapuskovic, koga je Tribunal imenovao za prijatelja suda. On za B92 kaze da je Milosevic najvise govorio o NATO-bombardovanju jer ga Tuzilastvo najvise tereti za zlocine u tom periodu njegove vlasti. Tapuskovic naglasava da se sud do sada korektno odnosio prema optuzenom i ocekuje da ce tako biti i ubuduce. I pravni savetnici Slobodana Milosevica zadovoljni su uvodnom reci svog klijenta. Advokat Zdenko Tomanovic kaze da ce Milosevic govoriti i u petak ceo dan kada ce prikazati jos jedan video-snimak dogadjaja na Kosovu. Tomanovic naglasava de ce Milosevic govoriti i o svetskim liderima koji sada njegovu politiku ocenjuju genocidnom, iako su je nekada podrzavali i rekao da ce Milosevic pred sudom pozvati te lidere da svedoce u procesu protiv njega. Milosevic ima i pripremljene fotografije o, kako kazu njegovi advokati, zlocinima Albanaca nad Srbima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: