SVILANOVIC: SA SIRAKOM O HAGU I EKONOMSKOJ SARADNJI

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2001.

18:00

Default images
Predstojeca zvanicna dvodnevna poseta francuskog predsednika Zaka Siraka Beogradu, bice, prema oceni sefa jugoslovenske diplomatije Gorana Svilanovica, prilika da Sirak predoci prioritete Francuske u odnosu na Jugoslaviju.

Na skupu o istoriji Balkana koju je organizovao Gete institut u Beogradu, ministar Svilanovic je, u izjavi za Radio B92 i Tanjug, podvukao da ce predsednik Sirak iskoristiti priliku i da sa jugoslovenskim zvanicnicima razgovara o pitanjima za koja Evropske unija smatra da su kljucna za, kako je rekao, "bolju buducnost Jugoslavije".

"Verujem da ce jedna od njegovih poruka biti nuznost saradnje sa Haskim sudom, a osim toga da ce to istovremeno biti poruka podrske Francuske nastojanju Jugoslavije da se prikljuci Evropskoj Uniji. Ne treba podceniti doprinos Francuske koji je bio veoma znacajan i povodom donatorske konferencije i kada su u pitanju bilateralni sporazumi Jugoslavije i Francuske. S druge strane, u poseti Francuskoj koju smo imali pre vise meseci, ima najava da ce o tome biti i reci tokom sutrasnjeg dana, preduzeca iz Francuske su veoma jasno pokazala koliko su zainteresovana za ulaganja u privredu Srbije i za ucesce u periodu privatizacije. Nama je u vise navrata sasvim jasno saopsteno koliko Francuska drzi do buduce ekonomske i politicke saradnje sa Jugoslavijom", istakao je Svilanovic.

Jugoslovenski ambasador u UNESK-u Dragoljub Najman u izjavi za B92 naglasava da je poseta francuskog predsednika veoma znacajna, zato sto u Beograd dolazi pre niza drugih vaznih drzavnika zapadne Evrope. Najman kaze da Sirak na taj nacin cini jedan gest kako prema jugoslaviji tako i prema citavom regionu. Prema njegovim saznanjima Zak Sirak nece vrsiti nikakav pritisak na jugoslovenske vlasti da uspostave bolju saradnju sa haskim tribunalom: ''Situacija oko pitanja saradnje sa Hagom je svima dovoljno jasna, i tu nikakvi dodatni narociti pritisci nisu ni potrebni, Jugoslavija je kao clan UN prihvatila odredjene obaveze i duznosti.

Jugoslavija ce ih izvrsiti sa onim ritmom i po onim procedurama koje ce ustanoviti ona sama. Ne shvatam posetu Zaka Siraka kao dodatni pritisak u vezi sa saradnjom sa Haskim sudom''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: