VUKCEVIC NOVI GENERALNI DIREKTOR NIS

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2001.

18:00

Default images
Republicki ministar energetike i rudarstva Goran Novakovic saopstio je u cetvrtak da je Vlada Srbije imenovala vrsioca duznosti generalnog direktora Naftne industrije Srbije Dimitrija Vukcevica, inace zamenika ministra energetike. Podsetimo, Naftna industrija je vec vise od godinu dana od dozvoljenog zakonskog roka bez generalnog direktora.

Ministar Novakovic je na konferenciji za novinare izjavio i to da ce u narednih 10 dana biti formiran Upravni odbor NIS jer, kako je naveo, jos uvek nisu zavrsene politicke konsultacije izmedju Vlade i stranaka.

Novakovic je dodao i da je izbor Vukcevica vazan zbog pocetka restruktuiranja ove naftne kompanije.

"Restruktuiranje NIS-a, kao i restruktuiranje EPS-a jedan je dosta kompleksan posao. Hocemo da vidimo koje su to celine u NIS-u, gde treba da se smanji broj radnih mesta, koje od tih celina mozemo da odvojimo od NIS-a i da prodamo. Znaci, privatizacija, smanjivanje broja radnih mesta ali uz socijalne programe", rekao je Novakovic.Na osnovu Zakona o NIS-u, republicka Vlada daje predlog, a Skupstina Srbije potvrdjuje izbor direktora.

Imenovanjem Dimitrija Vukcevica za vrsioca duznosti direktora NIS zadovoljan je sindikat "Nezavisnost" u toj kompaniji, dok se vecinski Samostalni sindikat tome protivi. Predsednik sindikata "Nezavisnost"

Naftne industrije Srbije, Savo Blagojevic, rekao je za B92 da vise ne postoje razlozi za strajk, s obzirom na to da je ispunjen jedan od zahteva tog sindikata - izbor vd direktora. Blagojevic je zadovoljan Vukcevicevim imenovanjem, jer ce time poceti restruktuiranje srpske naftne kompanije: "Mi smo svesni da ce doci do privatizacije pojedinih delova NIS, mi to spremno ocekujemo, mi se pripremamo za to. Mi mislimo da nema viska radnika, nego da nije bilo dovoljna uposlenost tih ljudi posto nismo imali kvalitetan menadzment da uposli te ljude", kaze Blagojevic za B92.

Za razliku od sindikata "Nezavisnost", vecinski Samostalni sindikat, prema recima predsednika Zorana Milovanovica, nezadovoljan je izborom Vukcevica za vd direktora upravo zbog najavljenog restruktuiranja NIS: "Odmah posle imenovanja g. Novakovica, on je rekao da g. Vukcevic ima zadatak da restruktuira NIS, da otpusti visak zaposlenih, da napravi organizaciju poslovnih celina i da proda NIS. To je krajnji cinizam: ovako brzo restruktuiranje NIS sa ovako brzom prodajom, a program racionalizacije i zbrinjavanja viska zaposlenih je u toku, a ovde se govori o otpustanju, i posto je sastavni deo takve politike g. Vukcevic kao zamenik ministra – nas stav je u tom pogledu jasan", kaze Milovanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: