POSTIGNUT SPORAZUM – KOLUBARA RADI

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2001.

19:00

Default images
Nakon sedam dana strajka, u Kolubari je u sredu u potpunosti pokrenuta proizvodnja. Predsednik strajkackog odbora Kolubare Zdravko Vucetic izjavio je za B 92 da je tokom popodneva na svim povrsinskim kopovima, tokom druge smene, pokrenuta proizvodnja i da je posle odrzanih zborova radnika potpisao sporazum sa Vladom Srbije.

Sporazumom je predvidjeno da se rudarima u Kolubari ne povecaju zarade, ali da Vlada Srbije isplati dugovanja radnicima rudnika, narocito onima koji su radili praznikom i nedeljom, koji nisu koristili pauzu za rucak, kao i rudarima koji su postigli izuzetne rezultate u remontu.

Ponavaljajuci da je strajk bio socijalne prirode Vucetic je u izjavi za B 92 rekao: "Rudari Kolubare nisu zadovoljni odnosom vlasti i poslovdavca, ali su pristali da pocnu da rade ne bili iskoristitli ove lepe dane da se deponije dopune, kako bi u kriticnim uslovima zimus imali prava da se malo i odmore. Sto se tice nadoknade nemamo sta reci, osim da nismo ni potrosili deo zalihe koje smo obezbedili unapred. Strajk je bio socijalne prirode, nismo hteli ucenama gradjana ili poslodavaca hteli da ostvarimo ahteve, vec iskljucivo argumentacijom, cinjenicama i dokumentima".

Republicki ministar za energetiku i rudarstvo Goran Novakovic navodeci osnovne stavke postignutog sporazuma rekao je: "Mislim da je najvaznija tacka, tacka o koje smo se najvise sporili, restruktuiranje Kolubare. Mi smo od pocetka hteli da razgovaramo ne o malim platama, nego o zaposlenima i mislim da su oni to konacno shvatili. U narednih 3-4 meseca grupa, koja ce biti sastavljena od ljudi iz Ministarstva energetike, ministarstva finansija, EPS, poslovodstva Kolubare i sindikata Kolubare, bavice se restruktuiranjem Kolubare gde ce bukvalno svake nedelje ta grupa izvestavati rudare Kolubare o svom radu, dobijati nekakav feedback od njih da bi prema tome videli sta treba da uradimo.

Plate nisu povecane, vec su isplacene nekakve naknade, dugovi rudarima Kolubare. Jedan od tih dugova je 26 miliona, to je za sve one 'crvene dane', drzavnih praznika i nedelje, dane kojima su rudari radili izmedju januara i avgusta a koji nisu bili placeni i durgi deo, mali deo, to su polucasovne pauze koji oni ne koriste, vec rade i tada, i treci deo, to je za ljude koji postizu izuzetne rezultate u remontima".

Upitan ko je na kraju u pregovorima popustio, ministar Novakovic je rekao: "Mislim da niko nije popustio. Mislim da do ovog strajka nije ni trebalo da dodje. Doci do analize – zbog cega je doslo do svega toga, koliko je to kostalo, ko je sta trebalo da uradi, kada i kako".

Vlada Srbije prethodno je u utorak u toku dana dogovorila prekid strajka sa rudarima iz 9 jamskih ugljenokopa. Novakovic je saopstio da bi na osnovu tog dogovora odmah trebalo da pocne rad pojedinih smena u rudnicima podzemne eksploatacije, u kojima ukupno radi 5.400 rudara.

Rudarima u podzemnim kopovima obecana je jednokratna pomoc od 6,7 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: