Samit EU: tesna saradnja u sprecavanju ilegalne imigracije

Izvor: B92

Petak, 21.06.2002.

19:56

Default images
Sef spanske diplomatije Hose Pike izjavio je u petak, na samitu Evorpske unije u Sevilji, da je postignuta opsta saglasnost lidera EU da se ubuduce u odnosima s trecim zemljama bespogovorno zahteva da saradjuju u sprecavanju ilegalne imigracije, i da ce Unija uzvratnim merama reagovati, ako neka zemlja to "sistematski izbegava".

Pike je time stavio do znanja da bi EU mogla uskratiti takvoj zemlji i ekonomsku i drugu pomoc, o cemu su blizu dogovora svi vodji Unije. Spanski ministar je saopstio i da su sefovi drzava i vlada evropske petnaestorice saglasni da se hitno sprovedu "prakticne mere" policijske i druge zajednicke zastite spoljnih granica Unije. Ali je dodao da je tacno da neke clanice oklevaju da prihvate direktan nadzor Unije nad nacionalnim granicama, buduci da to smatraju pitanjem suvereniteta. Pike je potvrdio da je postignut i dogovor o buducoj sveobuhvatnoj politici imigracije i azila Evropske unije, i da ce zato od trecih zemalja biti zahtevano da sa EU potpisu ugovore o "readmisiji" - prihvatanju njihovih drzavaljana koje vlasti EU vrate sa svojih granica. U prvi mah to ce se najvise odnositi na zemlje Azije, ukljucujuci Kinu, drzave Afrike-Pacifika i Kariba, ali i Ukrajinu.

S tim u vezi ce, po recima spanskog ministra, biti redovno preispitivan rezim viza s trecim zemljama. U Evropskoj uniji zivi 18 miliona legalnih doseljenika, ali ima i tri miliona ilegalnih doseljenika, mahom iz azijski i africkih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: