Novi zakon za efikasniji parlament

Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi novim zakonom o Narodnoj skupštini trebalo unaprediti rad parlamenta i ojačati njegovu nadzornu funkciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

20:31

Default images

Predsednica Skupštine Srbije je rekla da će to što je novim zakonom predviđeno da Skupština ima sopstveni budžet omogućiti da parlament bolje obavlja svoju nadzornu funkciju. "Mislimo da će sredstva usmerena za tu funkciju omogućiti primenu, a ne samo donošenje zakona", dodala je ona.

"Doneli smo više od 300 zakona i više od 100 drugih akata, ali to bi bilo mrtvo slovo na papiru ako se oni ne bi primenjivali", kazala je predsednica Skupštine Srbije.

Prema njenim rečima, kolegijum Skupštine Srbije jedna je od najvećih novina predviđenih novim zakonom.

"Predsednik Skupštine, potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih klubova čine jedno novo telo koje bitno utiče na sadržaj rada i određuje dnevni red", kazala je Đukić-Dejanovićeva.

Ona je dodala da će to telo uticati na dinamiku rada parlamenta prema prioritetima.

Novi zakon predviđa niz novina, među kojima su i finansijska samostalnost Skupštine, kao i obaveza poslanika da posle potvrđivanja mandata polažu zakletvu.

Sredstva za rad parlamenta biće obezbeđena u budžetu Republike Srbije.

Predlog zakona je predvideo i da poslanik slobodno raspolaže svojim mandatom, u skladu sa Ustavom i zakonom kojim se reguliše izbor narodnih poslanika i opredeljuje se, istupa i glasa po sopstvenom uverenju.

Primanja i druge naknade poslanika utvrđuju se posebnim zakonom, a navedeno je i da poslanik stiče pravo na penziju u skladu sa zakonom koji reguliše tu materiju.

Poslanik, međutim, ne može istovremeno da obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu dužnost koja je nespojiva sa onom narodnog predstavnika u skupštini.

Skupština Srbije razmotriće sutra na prvoj vanrednoj sednici u 2010. godini Predlog zakona o Narodnoj skupštini koji je predložilo 128 poslanika vladajuće koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: