Vodostaj Belog Timoka u opadanju

Evakuacija građana iz poplavljenih kuća u zaječarskom kraju i dalje traje. Poplave i u selima oko Negotina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

09:57

Default images

Vodostaj na rekama u Srbiji i dalje raste, a mnogo oranica je pod vodom. Situacija je i dalje najkritičnija u Zaječaru gde više od 36 sati traje neprekidna evakuacija ljudi koje je nabujali Beli Timok zarobio u kućama. MUP Srbije je saopštio da je do sada evakuisano 270 ljudi. Svima koji su još u poplavljenim kućama doprema se hrana i voda.

Situacija u Zaječaru od jutros je stabilnija nego prethodnih dana, jer su vodostaji Belog i Crnog Timoka opali, rekao je za B92 načelnik vatrogasno spasilačke jedinice sektora MUP-a za vanredne situacije Goran Nikolić.

On međutim dodaje da problem u tom području i dalje predstavlja voda koja se izlila i polavila 250 kuća. Takođe, problem je i Sava koja nastavlja da raste kod Šapca.

"Problem pravi voda koja je ostala u tim naseljima koja su potopljena tokom izlivanja Belog Timoka. U Zaječaru je evakuisano ukupno do sad 270 ljudi, a od toga je 37 smešteno u smeštaj koji je obezbeđen za smeštaj tih ugroženih ljudi, a ostali su se sklonili kod svojih prijatelja i rođaka". rekao je Nikolić.

"Što se tiče Save, ona beleži tendenciju rasta i predviđa se da u četvrtak pređe vanrednu odbranu od poplava i da u petak dostigne neki vrh talasa, to je nekih 30-35 cm vanredne odbrane od poplava. Problem pravi voda koja je ostala u naseljima koja su potopljena tokom izlivanja Belog Timoka", dodao je on. Vrh poplavnog talasa reke Timok pogodio je i okolna sela u opštini Negotin, a zbog naglog otapanja snega zamutili su se izvori vode za piće u Knjaževcu.

Kako se navodi, Institut za javno zdravlje u Zaječaru je posle analize utvrdio fizičko-hemijsku neipravnost vode, a lokalno javno komunalno preduzeće je preporučilo meštanima da vodu sa gradskog vodovoda ne koriste za piće.

Timok se, prema podacima sa terena, u opštini Negotin izlio i poplavio više stotina hektara oranica, a voda je ugrozila puteve koji povezuju četiri sela.

U ostatku zemlje situacija stabilna

Poplava na više od 1000 hektara oranica zabeležena je i u opštini Ub zbog izlivanja Tamnave. Mere vanredne odbrane od poplava su od sinoć na snazi i u Požarevcu na nebranjenom delu obale reke Mlave od sela Bradarac do ušća u Dunav. I u selima požeške opštine poplavljeno je 1.000 hektara zbog izlivanja reka Moravice i Đetinje, ali nijedno domaćinstvo nije evakuisano, jer se voda povlači.

Direktor Republičke direkcije za vode Nikola Marjanović kaže da je situacija u ostatku zemlje bolja nego juče.

"Kritično je i dalje na Velikom Timoku kod Trnovaca, gde je došlo do proviranja vode kroz nasip, znači postoji opasnost od poplave u branjenom području. Naše ekipe se tu nalaze i mi se nadamo da neće do toga doći. Svuda je voda u povlačenju, tako da se nadamo da će stanje uskoro biti normalizovano. Raste Sava kod Šapca, usled 24 je porasla 120 centimetara, a na osnovu informacija iz Hrvatske može se očekivati i dalji porast“, kaže Marjanović.

Iako je nivo reke Drine u jednom trenutku bio zabrinjavajući, i ona je u povlačenju, kao i Kolubara i Tamnava. Kako je nivo opao i u slivu Morave, očekuje se da se situacija stabilizuje. Ipak teško je proceniti kada će se to desiti.

"Teško je to reći, zavisi od vremena, ali to su reke koje brzo rastu i brzo se povlače“, procenjuje Marjanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: