Artemijeva smena nije iznenađenje

Razrešenje dužnosti vladike raško prizrenskog Artemija ne predstavlja posebno iznenađenje za verske analitičare.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2010.

01:11

Default images

Zvanično objašnjenje za privremeno razrešavanje Vladike Artemija je podsetimo, nespremnost da izvršava odluke Sinoda i Sabora, ali i to što je označen kao posredno odgovoran za zloupotrebe u poslovanju raško prizrenske eparhije.

Jedan od dugogodišnjih rukovodilaca u Srpskom nacionalnom veću, koji od osnivanja predvodi vladika Artemije, Ranđel Nojkić, smatra da je do razrešenja došlo po ubrzanom procesu kako bi se o tome eventualno predupredilo izjašnjavanje Sinoda SPC.

On je za B92 potvrdio da su se u raško-prizrenskoj eparhiji dešavale finansijske malverzacije za koje su odgovorne osobe iz bliskog okruženja smenjenog vladike.

"Da ne postoji njegova lična odgovornost, Sinod ne bi preduzeo ovakve mere i ne bi zauzeo ovakav stav. Ja se nadam da će u narednom periodu, s obvzirom da je ova odluka privremena i da je praktično ovo prilika da se ispitaju do detalja mnoge malverzacije i zloupotrebe, da će se konačno utvrditi odgovornost svih i da će svi odgovarati“, kaže Nojković.

Publicista i poznavalac crkvenih prilika Mirko Đorđević podesća da je vladika već duže vreme u sukobu sa crkvenom vladom koji je izgubio epitet tajnosti.

Ipak smenu Artemija Đorđević vidi kao početak vođenja promišljenje politike SPC.

"Sada je dobro to što je patrijarh Irinej povukao jedan odlučniji korak, ali ne treba gubiti iz vida da episkom Artemije nije jedini niti je njegova eparhija jedina u koju prstom upire jedan deo crkve i jedan deo laičke javnosti poodavno. U tom smislu bi bilo dobro da patrijarh Irinej mirno i staloženo pokaže malo više snage u sređivanju stvari u kući koju vodi od nedavno“, smatra Đorđević.

Iz SPC je najavljeno da će biti zatražena krivična odgovornost za neke osobe iz okruženja vladike Artemija. Odluka o ražrešenju Artemija važiće do okončanja postupka za utvrđivanje kanonske odgovornosti odnosno do Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: