Danska protiv klimatskih promena

Na danskom ostrvu Samsu živi oko četiri hiljade ljudi, a čak tri četvrtine domaćinstava greje se biogorivima ili sunčevom energijom.

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2009.

20:00

Default images

Električnu energiju dobijaju od turbina na pogon vetra, za grejanje koriste raž, žito i slamu, a dodatnu energiju dobijaju od solarnih panela koji se nalaze na krovovima kuća. A o uspehu konferencije o klimatskim promenam brinu i prostitutke u Kopenhagenu. One su svetskim liderima predložile da se od napornih pregovora odmore uz njihove usluge.

Farmer Jorgen Tranberg sa ostrva Samsu došao je na neverovatnu ideju kako bi mogao da zagreje svoju kuću sveže pomuzenim mlekom i od tada mu se bavljenje poljoprivredom ozbiljno isplatilo.

"Hladimo pomuzeno mleko u tankerima sa 36 na 4 stepena običnim motorom koji imaju frižideri. Ta toplota se izvlači iz mleka i ubacuje direktno u kuću. Sve je jako jednostavno", objašnjava on.

Ostrvljani proizvode dovoljno obnovljive energije za sopstvene potrebe, pa i više od toga, ali strahuju da ideja ne bi mogla da se sprovede u delo u većim mestima.

"Naš sistem ne bi funkcionisao u gradovima, ali bi prema našoj ideji velika mesta mogla da se podele na manje zelene sektore, gde bi to funkcionisalo, a ljudi bi se čak kao ovde dodatno zbližili", smatra jedan ostrvljanin.

A svoj doprinos uspehu konferencije o klimaskim promenama u Kopenhagenu, koja je već ocenjena kao istorijska prekretnica u borbi za spas planete, odlučilo je da da i udruženje danskih prostitutki.

Prodavačice ljubavi nude svetskim liderima da se nakon ozbiljnih sastanaka i dugih pregovora besplatno prepuste njihovim čarima.

Ljute na gradonačelnicu Kopenhagena koja je zamolila uprave 160 hotela da u toku trajanja samita ne izdaju sobe prostitutkama, rešile su da bez nadoknate zadovolje mušterije.

"Niko iz uprave Kopenhagena nije razgovarao sa nama. Mi ih generalno ne zanimamo. Samo žele da nas se otarase, a to nije u redu", ocenjuje Suzan Muler iz Udruženja danskih prostitutki.

Kako kažu zašto biste uzaludno trošili slobodno vreme u vatrenoj danskoj prestonici, probajte najbolju stvar koja dolazi sa severa Evrope.

Ponuda važi tokom trajanja samita o klimi, a potrebno je da delegat samo pokaže identifikacionu karticu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: