Petak, 13.11.2009.

14:46

Stav Holandije zavisi od Bramerca

Ambasador Holandije u Srbiji Ronald van Dartel kaže da će izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca biti presudan za odluku Holandije o odmrzavanju SSP-a.

Izvor: Tanjug

Default images

"Čekamo novi izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN, kako bismo utvrdili da li su vlasti u Srbiji učinile sve što mogu da sarađuju sa Tribunalom, uključujući napore da uhapse dvojicu preostalih optuženika", rekao je ambasador.

Van Dartel, međutim, nije direktno odgovorio na glavnu nedoumicu da li će Holandija prihvatiti eventualnu ocenu da Srbija sarađuje sa Tribunalom i dozvoliti deblokadu Prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre hapšenja preostalih optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Moja vlada je stroga, ali pravedna kada je reč o širenju EU. Ukoliko zemlja koja želi da uđe u EU preduzima napore, a rezultati pokažu te napore, očigledno je da to treba priznati, kao što smo to činili i ranije. Zaključak Serža Bramerca biće važan faktor u donošenju odluke", rekao je ambasador.

Holandija i dalje pridaje veliki značaj naporima srpske vlade da uhapsi preostale optuženike i u tom pogledu "s interesovanjem prati napore i izjave srpskih vlasti", napomenuo je Van Dartel.

Ambasador je potvrdio da je Srbija protekle godine "preduzela značajne napore na putu ka EU" i u tom kontekstu on je pozdravio predstojeću liberalizaciju viznog režima sa Srbijom.

On je takođe rekao da je Srbija pokazala napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, kao što je to u junu naveo i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: