Vlada potvrdila odluku o vakcinama

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je Vlada danas potvrdila odluku o nabavci vakcina protiv novog gripa.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

16:56

Default images

Milosavljević je, na konferenciji za novinare, rekao da je podneo izveštaj Vladi Srbije o proglašenju epidemije novog gripa. On je naveo da je do juče do 20 sati potvrđeno da ima 266 obolelih od novog gripa, od kojih je, kod osam pacijenata, bolest završila smrtnim ishodom. Većina obolelih je starosti od sedam do 19 godina.

Ministar je naveo da je u bolnici zbrinuto 508 ljudi zbog simptoma sličnih gripu i da je 13 u ozbiljnom stanju, na intenzivnoj nezi, priključeno na respiratore.

"U poslednje dve nedelje od novog gripa obolelo je 117 ljudi", precizirao je Milosavljević.

Odgovarajući na pitanje da li će biti razloga da se produži jesenji raspust za đake, ministar je kazao da za to nema potrebe i da od ponedeljka, 16. novembra, deca nesmetano mogu nastaviti da pohađaju časove.

Na pitanje da li je "Novartisova" vakcina pouzdana, Milosavljević je odgovorio da je taj lek dobio sertifikat Evropske agencije za lekove "tako da je izlišno govoriti o dobroj i lošoj vakcini".

On je naveo da je u Evropi već 17 zemalja počelo vakcinaciju, a do kraja novembra vakcinacija će otpočeti u još osam zemalja u Evropi.

"Srbija će biti među prvim zemljama van Evropske unije koja će početi vakcinaciju", rekao je Milosavljević.

On je naveo da farmaceutske kompanije u svetu koje se bave proizvodnjom vakcine protiv gripa H1N1 imaju godišnji kapacitet između 700 i 800 miliona vakcina, a da je trenutna tražnja između dve i tri milijarde.

Na pitanje zbog čega je Srbija proglasila epidemiju, ali ne i druge zemlje u okruženju, ministar zdravlja je odgovorio da je, pre svega, poštovan domaći zakonski okvir, odnosno Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji precizno predviđa proglašenje epidemije u Srbiji ako u 13 mesta u zemlji postoje prijavljene epidemije i ako na toj teritoriji živi više od 50 odsto stanovnika Srbije.

Ministar je naveo da, s druge strane, postoje i međunarodni pravilnici, kao što je Međunarodni zdravstveni pravilnik, prema kojem u ovakvim okolnostima nijedna zemlja nema pravo da zatvara granice i koji predviđa obavezu zemlje da ako to učini mora da objasni u roku od 24 časa zbog čega je uvela tu meru.

Milosavljević je podsetio da se proglašenjem epidemije u Srbiji stavljaju u prvi plan četiri mere - stvara se zakonski osnov za vanrednu vakcinaciju, jasno se kaže da svi delovi društva moraju da učestvuju sa svim raspoloživim sredstvima, ako za tim ima potrebe, da se epidemiološki nadzor sprovodi još strože i jasno se kaže da je za zabranu skupova nadležan jedan od 23 instituta za javno zdravlje u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: