Za vakcinu i u Prištinu i u Beograd

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković kaže da je spremna da vakcinu protiv gripa traži od institucija u Prištini i u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

11:33

Default images

Ona je gostujući u "Kažiprstu" B92 rekla da su u sredinama na Kosovu gde je većinsko srpsko stanovništvo registrovana 22 deteta i četvoro odraslih obolelih od virusa novog gripa, kao i da je stanje obolelih stabilno. Dom zdravlja u Gračanici ima sve neophodne lekove i zaštitnu preventivnu opremu i situacija je pod kontrolom.

Kada je reč o nabavci vakcina, Trajkovićeva kaže da je spremna da se vakcine protiv novog gripa nabave od onoga ko ih prvi bude imao - bilo da to bude od Vlade Srbije ili kosovskih institucija.

B92: Jeste li dobili od Vlade Srbije, odnosno Ministarstva zdravlja lekove "tamiflu"?

Rada Trajković: "Ja sam, iskrena da budem, tražila "tamiflu" od kosovskih institucija, s obzirom da uvek kada dolaze lekovi imamo problema na prelazu između južne i severne Mitrovice i uvek ima to čekanje koje je dugotrajno, sve do momenta dok kosovske institucije ne odobre ulaz tih lekova. Normalno, kada je došlo do identifikacije prvog slučaja ovog gripa, pozvala sam nadležne kosovske institucije i pitala sam da li imaju "tamiflua", i oni su rekli DA. Ja sam tražila sama, nisam pitala nikoga, nisam obraćala pažnju na primedbe nekih da tražim od kosovskih institucija prosto zato što mislim da je zdravlje ljudi civilizacijsko pitanje i da kao lekar, poštujući Hipokrata, poštujući ono što je moja profesija, a to je borba za zdravlje ljudi, prosto ne pravim tu vrstu razlike od koga ću dobiti lek.

B92: Da li su vam dali te lekove?

Rada Trajković: Da, doneli su i dali su i ja sada imam jednu sada zaista značajnu količinu leka sa jedne strane, sa druge strane, imam vakcine za sezonski grip koji smo normalno dobili iz Beograda.“ Možete pogledati snimak gostovanja Rade Trajković u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: