Svetski mediji o "Povorci ponosa"

Svetski mediji preneli su vest iz Srbije da je "Povorka ponosa" otkazana pošto je od organizatora zatraženo da, zbog bezbednosti, skup održe na drugom mestu.

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2009.

00:47

Default images

BBC i Rojters prenose ocenu organizatora da je "neprihvatljiv" predlog da se manifestacija održi na Ušću, a ne u centru grada. Odluka da mesto održavanja parade bude izmešteno doneta je posle sastanka s premijerom Mirkom Cvetkovićem, a nacionalisti i verski lideri ranije su se protivili zakonu o zabrani diskriminacija protiv homoseksualaca, javio je BBC.

Italijanska novinska agencija ANSA navodi da su različite nacionalističke i organizacije eskremne desnice najavljivale da će na svaki načih sprečiti okupljanje homoseksualaca.

ANSA navodi i da se Srpska pravoslavna crkva otvoreno izjasnila protiv parade homoseksualaca, nazivajući je "nemoralnim okupljanjem," "povorkom srama" i "Sodomom i Gomorom."

Italijanska agencija javlja i da su fasade zgrada u Beogradu ispisane grafitina uvredljivim po homoseksualce.

BBC prenosi da je srpski pokret "1389" pozdravio otkazivanje parade, ocenjujući da je to "velika pobeda za normalnu Srbiju".

Vest o otkazivanju skupa u Beogradu prenele su takođe nemačka radio stanica "Dojče vele" i Radio "Slobodna Evropa".

Strani mediji podsećaju da je prva gej parada u Beogradu održana 2001. i da je okončana sukobima u kojima je desetak gej aktivista i policajaca povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: