Nedelja, 20.09.2009.

00:47

Svetski mediji o "Povorci ponosa"

Svetski mediji preneli su vest iz Srbije da je "Povorka ponosa" otkazana pošto je od organizatora zatraženo da, zbog bezbednosti, skup održe na drugom mestu.

Izvor: Tanjug

Svetski mediji o "Povorci ponosa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Martin

pre 14 godina

Ja se od juce osecam kao jevrej u nacistickom Berlinu! Ovo je sramota za ovu zemlju i ovaj narod, kao i za vlast, koja nije u stanju da zastiti svoje gradjane od divljaka i nasilnika...stidim se sto sam Srbin i sto zivim u ovakvoj Srbiji...

adam

pre 14 godina

do vidjenja beli snegen, do vidjenja kandidatura... bbc veli da ce u evropskoj komisiji biti tvrdjih glasova protiv nas zbog nepostovanja ljudskih prava i zbog neprimenjivanja zakona o nediskriminaciji.

tadic i ostali satro proevropski politicari su ispali amateri plaseci se da se line-upuju uz gay pride da ne izgube sacicu populistickih glasova, a gle sad reakcije: srbi vi ste primitivni, vi ste fasisti, vi bijete(ubijate) strance, vi ne primenjujete zakone a hocete u EU.
ovo sto se desavalo prethodnih dana su vec oprobane rezirane metode za postizanje politickih *nazadnih ciljeva tradicionalisticke srbije.

s druge strane, vidim da Dacic kao vec hapsi huligane, da se najavljuju razmatranja zabrana ekstremnih organizacija poput 1389, obraz i dveri.

mada, ne bih potcenjivao ove nase lukavce proevropske. ukoliko zbog ovog izazvanog haosa nama promakne beli sengen 1.1.2010 i ako izvestaj u oktobru o napretku srbije ka eu bude negativno intoniran, pa oni su ga politicki ugasili. bice: dve godine vladate sta ste ispunili od obecanja.

s paznjom i slascu cekam naredne dane. a, ako ovaj francuz sto su ga ovi maloumnici prebili podlegne povredama - onda smo ga tek nagrabusili.

Radovan

pre 14 godina

Jedino pozitivno u svemu tome je sto su gay organizacije strgli masku demokratije sa lica Srbije i uspeli da nas trgnu, da nas probude da vidimo gde zivimo i ja samo mogu da im kazem jedno veliko HVALA, sad je na nas obicne ljude red da reagujemo a ne da po raznim forumima kukumavcimo a niko od nas nece da izadje na ulicu jer "nemamo vremena"!

Nislija

pre 14 godina

Zasto ucesnici parade ponosa ne organizuju skup u Nisu, pa da i mi ovde bar nesto dobijemo. Niko ih ne bi dirao, cak bi ih Meraklije mozda pocastile kojim cevapom! Ljudi, Beograd nije Srbija, ponosni Nislija

mirjam

pre 14 godina

Za sve vas koji ste se obradovali treba neko da vam kaze sta sad SLEDI.
Sad ce obrazovci, 1389, dveri i ostali da Vama gospodo odredjuju kako cete VI ici ulicom - koliko dugacka sme da bude suknja,da li sme da se providi, koju boju uopste SME da noci jedan ispravan muskarac, kad cete
da se seksate, gde i u kojim pozama. Pa onda ide zabrana abortusa, kontacepcije, itd.

A Vi onda uzivajte - sta ste trazili to ste i dobili. Pa kada vam se bude smucilo i vi cete traziti paradu, malo slobode za sebe i da zivite zivot kako vi zelite a ne kako vam tamo neki odredjuju pod pretnjom batinama.

Tako da - vidimo se mi svi u nekoj paradi za 20- 25 godina. Kad i vama sporokapurajucima dodje iz d*****a u glavu o cemu se ovde u stvari radi.

iwanZg

pre 14 godina

Slična situacija je bila i u Zagrebu 2002 g. kad je održan 1. Pride u centru grada, a danas se više nitko ni ne obazire na to osim nekolicina klinaca...

Vladimirr

pre 14 godina

Jadno je kad se poklekne pred necijim ucenama, posebno kad su u pitanju primitivne bande fasista i huligana. Naravno, sad su oni ohrabreni i htece jos. Nije dovoljno zabraniti ih, nego ih treba sistematski kaznjavati i za najmanji prestupak, tek onda ce se to resiti. Drzavo, bori se!

Поређење

pre 14 godina

Пре скоро 80 година, такође у време великих превирања и економске кризе, мала група фанатика је искористила незадовољство маса, каналисала их кроз мржњу према једној етничкој (другачијој) групи док су немоћна и слаба држава и неспособни политичари гледали са стране и прали руке. Данас у сличној ситуацији, опет мала група екстремиста користи незадовољство народа, каналише овога пута хомофобију, док неспособни политичари уместо да покажу да су они на челу гледају не знајући шта да раде (у Србији би се рекло уплели се ко пиле у кучине). Пре 80 година се сличан сценарио дешавао у Вајмарској Немачкој, данас у трулој корумпираној, морално пропалој Србији на издисају. Држава је дозволила да јој мала група силеџија одређује шта и како да ради. Шта ли би се догодило да (не дај боже) поново буде рата: како би га ови неспособњаковићи водили када не могу да стану на пут десетини људи? Како да им верујемо (свима њима, од врлог градоначелника до председника државе, који немају кичму) да могу да се ухвате у коштац са било којим другим проблемима? Српске "вође" су показале да су кукавице и људи без морала и да више немају никакав кредибилитет да воде ову државу.

anja

pre 14 godina

Ja mislim da je ovo sve bila odlicna kampanja i svaka cast na tome! Tresli su se mediji mesec dana i samo se o tome pricalo, a na kraju odgovorna odluka organizatora da ne dovede u pitanje bezbednost ucesnika. Ovo je svakako odlican pocetak, a verujem da ce u narednim godinama biti i izvodljivo odrzavanje parade! Jos jednom, svaka cast!

Josip Vasilj

pre 14 godina

Vi koji ste danas željeli učestvovati u Povorci ne trebate biti tužni, jer ste već postigli mnogo za sve građane Srbije. Pred vama i vašim ponosom, država je konačno skinula maske i javno priznala da nije u stanju zaštititi osnovna ljudska prava svojih građana. Dakle, zahvaljujući vama bolest je dijagnosticirana i od države prihvaćena, pa liječenje može započeti...

Apache

pre 14 godina

Svojim komentarima i nemuštim činjenjem (nečinjenjem)srpska vlada jeste zabranila ovaj skup. Ovo je flagrantan dokaz nepoštovanja osnovnih ljudskih prava manjina po bilo kojoj osnovi. Srbija jednostavno ideološki, kulturološki, civilizacijski nije dorasla poimmanju moderne demokratske zajednice. A SPC je u mojim očima definitivno izgulila svaki respekt.

dija-spora

pre 14 godina

Nijedna vlada na svetu (strana ili domaca), ne moze da spreci nekog filmskog, TV ili pozorisnog rezisera da napravi igrani ili dokumentani film ili predstavu na temu problema prihvatanja homoseksualaca u srbijanskom drustvu.

Nije vlada zabranila skup, nego je svest pojedinca i onih ljudi koji mogu nesto da promene svojim intelektualnim kukaviclukom obrisali priblizavaje ovih tema coveku.
Pa setite se samo koliko su nas 90 tih svi umetnici, knjizevnici "gusili" sa ratnim temama i modelima primitivnih kriminalaca ili ratnih profitera. Zasto se sada putem umetnosti ne skrene paznja na price homosexualne manjine u Srbiji, kako bi vecina shvatila koliko je emotivno tesko opstati kao homoseksualac u Srbiji i biti voljen i prihvacen za moralnog covek od strane drugih.Sa tim treba krenuti odmah bez cekanja narednih godinu dana.

Pricao sam o tome sa nekim umetnicima pre 10 godina, ali su tada rekli, da jos uvek nije vreme. Posle ovolike diskusije na temu prava sexualnih manjina, mislim da je vreme da se snimi jedan igrani film ili uradi neki dokumentarac, gde ce neko ko je obican gradjanin ispricati svoju zivotnu pricu o problemima tokom odrastanja, strahu od progona onih koji uzivaju u tudjoj muci.

LGBT bi isto trebalo o tome da razmisli i da pokusa da na tu temu porazgovara sa vodecim srpskim umetnicima. To bi imalo mnogo veci efekat nego paradiranje u trajanju od 2 sata pred vecinom tj. onima koji ne podrzavaju ovakav vid okupljanja...

Ne moze se nista na silu menjati, jer to u Srbiji uvek donese ljudske zrtve.
Prepucavanja na temu ko je kriv i koliko ne vode nicemu, jer problem i dalje nece biti resen.
Lako je biti homoseksualac u Beogradu. Mislite i na strahove onih homosexualaca, koji zive u Trsteniku, Vranju ili Negotinu! I njima treba pomoci, a njima jednogodisnja parada ne znaci nista, posto zive u konzervativnijim sredinama. Kada bi se na televizijama i u lokalnim pozoristima ispricao deo price o "skrivanju" sexualnog opredelenja jednog homosexualca, mislim da bi to imalo vise efekta nego duge price o ugrozenim ljudskim pravima.
I pre nego sto vecina homosexualaca krene da klikce na "NE PREPORUCUJEM", samo da naglasim da i sam pripadam toj grupi i da vecina mojih najblizih prijatelja, delovi moje porodice znaju za moju sexualnu pripadnost i zbog toga me nikada nisu nipodastavali.

Srbija bre

pre 14 godina

Ma zna svet kakvi smo mi(kazem mi jel mi smo birali i ovu vladu i proslu i onu pre nje i i i ). Svi mi zajedno kao drustvo delimo krivicu ako se ne bunimo to se racuna kao da nemamo nista protiv.

mnogo smo u blatu

pre 14 godina

Kako očekivati da parada prođe bez problema u Srbiji, zemlji kojoj 80% omladine nije prešlo granicu i malo videlo sveta. Primitivizam naravno nema opravdanja, ali vize i sankcije su učinile svoje. Meni lično parada ne smeta, ali smatram da prvo u Srbiji treba rešiti problem (ne)pismenosti i opšte (ne)kulture pa da onda, bez primene sile, građani mirno prihvate povorku osoba koje su "drugačije" od njih kao nešto sasvim normalno. A do tog momenta ima da se itekako načekamo.

(J)ovan

pre 14 godina

Problematično komentarisanje jednog čisto stručnog, bezbedonosnog pitanja. Svuda u svetu je normalno da se za bezbednosno važne osobe ili grupe, čak i kada se radi o PREDSEDNICIMA velikih država, odredjuje maršruta kretanja i boravka isključivo na način na koji se može osigurati bezbednost, i ta se maršruta drži u tajnosti. Ni predsednici ne šetaju tamo gde se njima hoće, bez obzira na uvažavanje slobode kretanja i govora. Ne vidim zbog čega bi povorka ponosnih bila izuzetak, ako već postoje bezbednosni rizici takvog okupljanja. A izraženu fobiju prema pripadnicima te skupine treba analizirati dvostrano, moguće je da treba poraditi na toleranciji gradjana, ali i na ponašanju i jačini impulsa koje šalju pripadnici različitih.

mica

pre 14 godina

Daleko smo mi od civizacije.
Ne razumem u cemu je problem.
Mislim da Vlada treba ozbiljnoo da se zabavi svojim problemom udvaranja siroj narodnoj masi.
To ce ih kostati vlasti u buducim izborima, koji nisu daleko.
Nisu tu seli zauvek, a proces demokratizacije naseg drustva ce se desiti, samo sporije.
Sve u svemu tuzno..

V

pre 14 godina

Hocete u EU? Pa kada niste sposobni da podrzite svoje sugradjane da mogu slobodno da hodaju ulicama svoga grada, nemojte ni da ocekujete da ce Evropljani da vas prihvate. Ako zelite u EU - borite se za to. Ako cete da bezite svaki put kada fasisti se jave, nemojte da se cudite ako budete "kandidati" za EU sledecih 20 godina. I pamet, ali i hrabrost - pa kada zatreba, svi na ulice. Ovako, sta cete sutra da radite kada ne budu homoseksualci u pitanju, nego bas Vi?

Ivan

pre 14 godina

Upravo mi je drugarica iz Svedske rekla da je udarna vest u Svedskoj da 80% Srba misli da je homoseksualnost bolest. Ja sam na sve nacine pokusao da joj objasnim da to nije istina, i da se javnost okrenula protiv huligana a u pravcu zastite homoseksualaca. Mislim da nije ni toliki problem sta ko misli, problem je sto je sloboda nekih ljudi ovim ugrozena. To je ono protiv cega svi mi moramo da ustanemo.

Goran Max.

pre 14 godina

Odlicno smo se pokazali i prikazali, kao i uvek.
Nikad ne omanemo da pokazemo koliko smo primitivni i zaostali, bas nikad.
Sad cekam Jeremica, Djelica, Dinkica i ostale "europejce" da nam pricaju o kandidaturi za EU do kraja godine.
Iz koje li ste bajke vi dosli?

mnogo smo u blatu

pre 14 godina

Kako očekivati da parada prođe bez problema u Srbiji, zemlji kojoj 80% omladine nije prešlo granicu i malo videlo sveta. Primitivizam naravno nema opravdanja, ali vize i sankcije su učinile svoje. Meni lično parada ne smeta, ali smatram da prvo u Srbiji treba rešiti problem (ne)pismenosti i opšte (ne)kulture pa da onda, bez primene sile, građani mirno prihvate povorku osoba koje su "drugačije" od njih kao nešto sasvim normalno. A do tog momenta ima da se itekako načekamo.

Goran Max.

pre 14 godina

Odlicno smo se pokazali i prikazali, kao i uvek.
Nikad ne omanemo da pokazemo koliko smo primitivni i zaostali, bas nikad.
Sad cekam Jeremica, Djelica, Dinkica i ostale "europejce" da nam pricaju o kandidaturi za EU do kraja godine.
Iz koje li ste bajke vi dosli?

Josip Vasilj

pre 14 godina

Vi koji ste danas željeli učestvovati u Povorci ne trebate biti tužni, jer ste već postigli mnogo za sve građane Srbije. Pred vama i vašim ponosom, država je konačno skinula maske i javno priznala da nije u stanju zaštititi osnovna ljudska prava svojih građana. Dakle, zahvaljujući vama bolest je dijagnosticirana i od države prihvaćena, pa liječenje može započeti...

V

pre 14 godina

Hocete u EU? Pa kada niste sposobni da podrzite svoje sugradjane da mogu slobodno da hodaju ulicama svoga grada, nemojte ni da ocekujete da ce Evropljani da vas prihvate. Ako zelite u EU - borite se za to. Ako cete da bezite svaki put kada fasisti se jave, nemojte da se cudite ako budete "kandidati" za EU sledecih 20 godina. I pamet, ali i hrabrost - pa kada zatreba, svi na ulice. Ovako, sta cete sutra da radite kada ne budu homoseksualci u pitanju, nego bas Vi?

Apache

pre 14 godina

Svojim komentarima i nemuštim činjenjem (nečinjenjem)srpska vlada jeste zabranila ovaj skup. Ovo je flagrantan dokaz nepoštovanja osnovnih ljudskih prava manjina po bilo kojoj osnovi. Srbija jednostavno ideološki, kulturološki, civilizacijski nije dorasla poimmanju moderne demokratske zajednice. A SPC je u mojim očima definitivno izgulila svaki respekt.

dija-spora

pre 14 godina

Nijedna vlada na svetu (strana ili domaca), ne moze da spreci nekog filmskog, TV ili pozorisnog rezisera da napravi igrani ili dokumentani film ili predstavu na temu problema prihvatanja homoseksualaca u srbijanskom drustvu.

Nije vlada zabranila skup, nego je svest pojedinca i onih ljudi koji mogu nesto da promene svojim intelektualnim kukaviclukom obrisali priblizavaje ovih tema coveku.
Pa setite se samo koliko su nas 90 tih svi umetnici, knjizevnici "gusili" sa ratnim temama i modelima primitivnih kriminalaca ili ratnih profitera. Zasto se sada putem umetnosti ne skrene paznja na price homosexualne manjine u Srbiji, kako bi vecina shvatila koliko je emotivno tesko opstati kao homoseksualac u Srbiji i biti voljen i prihvacen za moralnog covek od strane drugih.Sa tim treba krenuti odmah bez cekanja narednih godinu dana.

Pricao sam o tome sa nekim umetnicima pre 10 godina, ali su tada rekli, da jos uvek nije vreme. Posle ovolike diskusije na temu prava sexualnih manjina, mislim da je vreme da se snimi jedan igrani film ili uradi neki dokumentarac, gde ce neko ko je obican gradjanin ispricati svoju zivotnu pricu o problemima tokom odrastanja, strahu od progona onih koji uzivaju u tudjoj muci.

LGBT bi isto trebalo o tome da razmisli i da pokusa da na tu temu porazgovara sa vodecim srpskim umetnicima. To bi imalo mnogo veci efekat nego paradiranje u trajanju od 2 sata pred vecinom tj. onima koji ne podrzavaju ovakav vid okupljanja...

Ne moze se nista na silu menjati, jer to u Srbiji uvek donese ljudske zrtve.
Prepucavanja na temu ko je kriv i koliko ne vode nicemu, jer problem i dalje nece biti resen.
Lako je biti homoseksualac u Beogradu. Mislite i na strahove onih homosexualaca, koji zive u Trsteniku, Vranju ili Negotinu! I njima treba pomoci, a njima jednogodisnja parada ne znaci nista, posto zive u konzervativnijim sredinama. Kada bi se na televizijama i u lokalnim pozoristima ispricao deo price o "skrivanju" sexualnog opredelenja jednog homosexualca, mislim da bi to imalo vise efekta nego duge price o ugrozenim ljudskim pravima.
I pre nego sto vecina homosexualaca krene da klikce na "NE PREPORUCUJEM", samo da naglasim da i sam pripadam toj grupi i da vecina mojih najblizih prijatelja, delovi moje porodice znaju za moju sexualnu pripadnost i zbog toga me nikada nisu nipodastavali.

Srbija bre

pre 14 godina

Ma zna svet kakvi smo mi(kazem mi jel mi smo birali i ovu vladu i proslu i onu pre nje i i i ). Svi mi zajedno kao drustvo delimo krivicu ako se ne bunimo to se racuna kao da nemamo nista protiv.

Ivan

pre 14 godina

Upravo mi je drugarica iz Svedske rekla da je udarna vest u Svedskoj da 80% Srba misli da je homoseksualnost bolest. Ja sam na sve nacine pokusao da joj objasnim da to nije istina, i da se javnost okrenula protiv huligana a u pravcu zastite homoseksualaca. Mislim da nije ni toliki problem sta ko misli, problem je sto je sloboda nekih ljudi ovim ugrozena. To je ono protiv cega svi mi moramo da ustanemo.

mirjam

pre 14 godina

Za sve vas koji ste se obradovali treba neko da vam kaze sta sad SLEDI.
Sad ce obrazovci, 1389, dveri i ostali da Vama gospodo odredjuju kako cete VI ici ulicom - koliko dugacka sme da bude suknja,da li sme da se providi, koju boju uopste SME da noci jedan ispravan muskarac, kad cete
da se seksate, gde i u kojim pozama. Pa onda ide zabrana abortusa, kontacepcije, itd.

A Vi onda uzivajte - sta ste trazili to ste i dobili. Pa kada vam se bude smucilo i vi cete traziti paradu, malo slobode za sebe i da zivite zivot kako vi zelite a ne kako vam tamo neki odredjuju pod pretnjom batinama.

Tako da - vidimo se mi svi u nekoj paradi za 20- 25 godina. Kad i vama sporokapurajucima dodje iz d*****a u glavu o cemu se ovde u stvari radi.

Поређење

pre 14 godina

Пре скоро 80 година, такође у време великих превирања и економске кризе, мала група фанатика је искористила незадовољство маса, каналисала их кроз мржњу према једној етничкој (другачијој) групи док су немоћна и слаба држава и неспособни политичари гледали са стране и прали руке. Данас у сличној ситуацији, опет мала група екстремиста користи незадовољство народа, каналише овога пута хомофобију, док неспособни политичари уместо да покажу да су они на челу гледају не знајући шта да раде (у Србији би се рекло уплели се ко пиле у кучине). Пре 80 година се сличан сценарио дешавао у Вајмарској Немачкој, данас у трулој корумпираној, морално пропалој Србији на издисају. Држава је дозволила да јој мала група силеџија одређује шта и како да ради. Шта ли би се догодило да (не дај боже) поново буде рата: како би га ови неспособњаковићи водили када не могу да стану на пут десетини људи? Како да им верујемо (свима њима, од врлог градоначелника до председника државе, који немају кичму) да могу да се ухвате у коштац са било којим другим проблемима? Српске "вође" су показале да су кукавице и људи без морала и да више немају никакав кредибилитет да воде ову државу.

Vladimirr

pre 14 godina

Jadno je kad se poklekne pred necijim ucenama, posebno kad su u pitanju primitivne bande fasista i huligana. Naravno, sad su oni ohrabreni i htece jos. Nije dovoljno zabraniti ih, nego ih treba sistematski kaznjavati i za najmanji prestupak, tek onda ce se to resiti. Drzavo, bori se!

mica

pre 14 godina

Daleko smo mi od civizacije.
Ne razumem u cemu je problem.
Mislim da Vlada treba ozbiljnoo da se zabavi svojim problemom udvaranja siroj narodnoj masi.
To ce ih kostati vlasti u buducim izborima, koji nisu daleko.
Nisu tu seli zauvek, a proces demokratizacije naseg drustva ce se desiti, samo sporije.
Sve u svemu tuzno..

Nislija

pre 14 godina

Zasto ucesnici parade ponosa ne organizuju skup u Nisu, pa da i mi ovde bar nesto dobijemo. Niko ih ne bi dirao, cak bi ih Meraklije mozda pocastile kojim cevapom! Ljudi, Beograd nije Srbija, ponosni Nislija

(J)ovan

pre 14 godina

Problematično komentarisanje jednog čisto stručnog, bezbedonosnog pitanja. Svuda u svetu je normalno da se za bezbednosno važne osobe ili grupe, čak i kada se radi o PREDSEDNICIMA velikih država, odredjuje maršruta kretanja i boravka isključivo na način na koji se može osigurati bezbednost, i ta se maršruta drži u tajnosti. Ni predsednici ne šetaju tamo gde se njima hoće, bez obzira na uvažavanje slobode kretanja i govora. Ne vidim zbog čega bi povorka ponosnih bila izuzetak, ako već postoje bezbednosni rizici takvog okupljanja. A izraženu fobiju prema pripadnicima te skupine treba analizirati dvostrano, moguće je da treba poraditi na toleranciji gradjana, ali i na ponašanju i jačini impulsa koje šalju pripadnici različitih.

iwanZg

pre 14 godina

Slična situacija je bila i u Zagrebu 2002 g. kad je održan 1. Pride u centru grada, a danas se više nitko ni ne obazire na to osim nekolicina klinaca...

Radovan

pre 14 godina

Jedino pozitivno u svemu tome je sto su gay organizacije strgli masku demokratije sa lica Srbije i uspeli da nas trgnu, da nas probude da vidimo gde zivimo i ja samo mogu da im kazem jedno veliko HVALA, sad je na nas obicne ljude red da reagujemo a ne da po raznim forumima kukumavcimo a niko od nas nece da izadje na ulicu jer "nemamo vremena"!

anja

pre 14 godina

Ja mislim da je ovo sve bila odlicna kampanja i svaka cast na tome! Tresli su se mediji mesec dana i samo se o tome pricalo, a na kraju odgovorna odluka organizatora da ne dovede u pitanje bezbednost ucesnika. Ovo je svakako odlican pocetak, a verujem da ce u narednim godinama biti i izvodljivo odrzavanje parade! Jos jednom, svaka cast!

adam

pre 14 godina

do vidjenja beli snegen, do vidjenja kandidatura... bbc veli da ce u evropskoj komisiji biti tvrdjih glasova protiv nas zbog nepostovanja ljudskih prava i zbog neprimenjivanja zakona o nediskriminaciji.

tadic i ostali satro proevropski politicari su ispali amateri plaseci se da se line-upuju uz gay pride da ne izgube sacicu populistickih glasova, a gle sad reakcije: srbi vi ste primitivni, vi ste fasisti, vi bijete(ubijate) strance, vi ne primenjujete zakone a hocete u EU.
ovo sto se desavalo prethodnih dana su vec oprobane rezirane metode za postizanje politickih *nazadnih ciljeva tradicionalisticke srbije.

s druge strane, vidim da Dacic kao vec hapsi huligane, da se najavljuju razmatranja zabrana ekstremnih organizacija poput 1389, obraz i dveri.

mada, ne bih potcenjivao ove nase lukavce proevropske. ukoliko zbog ovog izazvanog haosa nama promakne beli sengen 1.1.2010 i ako izvestaj u oktobru o napretku srbije ka eu bude negativno intoniran, pa oni su ga politicki ugasili. bice: dve godine vladate sta ste ispunili od obecanja.

s paznjom i slascu cekam naredne dane. a, ako ovaj francuz sto su ga ovi maloumnici prebili podlegne povredama - onda smo ga tek nagrabusili.

Martin

pre 14 godina

Ja se od juce osecam kao jevrej u nacistickom Berlinu! Ovo je sramota za ovu zemlju i ovaj narod, kao i za vlast, koja nije u stanju da zastiti svoje gradjane od divljaka i nasilnika...stidim se sto sam Srbin i sto zivim u ovakvoj Srbiji...

Goran Max.

pre 14 godina

Odlicno smo se pokazali i prikazali, kao i uvek.
Nikad ne omanemo da pokazemo koliko smo primitivni i zaostali, bas nikad.
Sad cekam Jeremica, Djelica, Dinkica i ostale "europejce" da nam pricaju o kandidaturi za EU do kraja godine.
Iz koje li ste bajke vi dosli?

anja

pre 14 godina

Ja mislim da je ovo sve bila odlicna kampanja i svaka cast na tome! Tresli su se mediji mesec dana i samo se o tome pricalo, a na kraju odgovorna odluka organizatora da ne dovede u pitanje bezbednost ucesnika. Ovo je svakako odlican pocetak, a verujem da ce u narednim godinama biti i izvodljivo odrzavanje parade! Jos jednom, svaka cast!

Apache

pre 14 godina

Svojim komentarima i nemuštim činjenjem (nečinjenjem)srpska vlada jeste zabranila ovaj skup. Ovo je flagrantan dokaz nepoštovanja osnovnih ljudskih prava manjina po bilo kojoj osnovi. Srbija jednostavno ideološki, kulturološki, civilizacijski nije dorasla poimmanju moderne demokratske zajednice. A SPC je u mojim očima definitivno izgulila svaki respekt.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Vi koji ste danas željeli učestvovati u Povorci ne trebate biti tužni, jer ste već postigli mnogo za sve građane Srbije. Pred vama i vašim ponosom, država je konačno skinula maske i javno priznala da nije u stanju zaštititi osnovna ljudska prava svojih građana. Dakle, zahvaljujući vama bolest je dijagnosticirana i od države prihvaćena, pa liječenje može započeti...

mnogo smo u blatu

pre 14 godina

Kako očekivati da parada prođe bez problema u Srbiji, zemlji kojoj 80% omladine nije prešlo granicu i malo videlo sveta. Primitivizam naravno nema opravdanja, ali vize i sankcije su učinile svoje. Meni lično parada ne smeta, ali smatram da prvo u Srbiji treba rešiti problem (ne)pismenosti i opšte (ne)kulture pa da onda, bez primene sile, građani mirno prihvate povorku osoba koje su "drugačije" od njih kao nešto sasvim normalno. A do tog momenta ima da se itekako načekamo.

Ivan

pre 14 godina

Upravo mi je drugarica iz Svedske rekla da je udarna vest u Svedskoj da 80% Srba misli da je homoseksualnost bolest. Ja sam na sve nacine pokusao da joj objasnim da to nije istina, i da se javnost okrenula protiv huligana a u pravcu zastite homoseksualaca. Mislim da nije ni toliki problem sta ko misli, problem je sto je sloboda nekih ljudi ovim ugrozena. To je ono protiv cega svi mi moramo da ustanemo.

V

pre 14 godina

Hocete u EU? Pa kada niste sposobni da podrzite svoje sugradjane da mogu slobodno da hodaju ulicama svoga grada, nemojte ni da ocekujete da ce Evropljani da vas prihvate. Ako zelite u EU - borite se za to. Ako cete da bezite svaki put kada fasisti se jave, nemojte da se cudite ako budete "kandidati" za EU sledecih 20 godina. I pamet, ali i hrabrost - pa kada zatreba, svi na ulice. Ovako, sta cete sutra da radite kada ne budu homoseksualci u pitanju, nego bas Vi?

(J)ovan

pre 14 godina

Problematično komentarisanje jednog čisto stručnog, bezbedonosnog pitanja. Svuda u svetu je normalno da se za bezbednosno važne osobe ili grupe, čak i kada se radi o PREDSEDNICIMA velikih država, odredjuje maršruta kretanja i boravka isključivo na način na koji se može osigurati bezbednost, i ta se maršruta drži u tajnosti. Ni predsednici ne šetaju tamo gde se njima hoće, bez obzira na uvažavanje slobode kretanja i govora. Ne vidim zbog čega bi povorka ponosnih bila izuzetak, ako već postoje bezbednosni rizici takvog okupljanja. A izraženu fobiju prema pripadnicima te skupine treba analizirati dvostrano, moguće je da treba poraditi na toleranciji gradjana, ali i na ponašanju i jačini impulsa koje šalju pripadnici različitih.

dija-spora

pre 14 godina

Nijedna vlada na svetu (strana ili domaca), ne moze da spreci nekog filmskog, TV ili pozorisnog rezisera da napravi igrani ili dokumentani film ili predstavu na temu problema prihvatanja homoseksualaca u srbijanskom drustvu.

Nije vlada zabranila skup, nego je svest pojedinca i onih ljudi koji mogu nesto da promene svojim intelektualnim kukaviclukom obrisali priblizavaje ovih tema coveku.
Pa setite se samo koliko su nas 90 tih svi umetnici, knjizevnici "gusili" sa ratnim temama i modelima primitivnih kriminalaca ili ratnih profitera. Zasto se sada putem umetnosti ne skrene paznja na price homosexualne manjine u Srbiji, kako bi vecina shvatila koliko je emotivno tesko opstati kao homoseksualac u Srbiji i biti voljen i prihvacen za moralnog covek od strane drugih.Sa tim treba krenuti odmah bez cekanja narednih godinu dana.

Pricao sam o tome sa nekim umetnicima pre 10 godina, ali su tada rekli, da jos uvek nije vreme. Posle ovolike diskusije na temu prava sexualnih manjina, mislim da je vreme da se snimi jedan igrani film ili uradi neki dokumentarac, gde ce neko ko je obican gradjanin ispricati svoju zivotnu pricu o problemima tokom odrastanja, strahu od progona onih koji uzivaju u tudjoj muci.

LGBT bi isto trebalo o tome da razmisli i da pokusa da na tu temu porazgovara sa vodecim srpskim umetnicima. To bi imalo mnogo veci efekat nego paradiranje u trajanju od 2 sata pred vecinom tj. onima koji ne podrzavaju ovakav vid okupljanja...

Ne moze se nista na silu menjati, jer to u Srbiji uvek donese ljudske zrtve.
Prepucavanja na temu ko je kriv i koliko ne vode nicemu, jer problem i dalje nece biti resen.
Lako je biti homoseksualac u Beogradu. Mislite i na strahove onih homosexualaca, koji zive u Trsteniku, Vranju ili Negotinu! I njima treba pomoci, a njima jednogodisnja parada ne znaci nista, posto zive u konzervativnijim sredinama. Kada bi se na televizijama i u lokalnim pozoristima ispricao deo price o "skrivanju" sexualnog opredelenja jednog homosexualca, mislim da bi to imalo vise efekta nego duge price o ugrozenim ljudskim pravima.
I pre nego sto vecina homosexualaca krene da klikce na "NE PREPORUCUJEM", samo da naglasim da i sam pripadam toj grupi i da vecina mojih najblizih prijatelja, delovi moje porodice znaju za moju sexualnu pripadnost i zbog toga me nikada nisu nipodastavali.

Поређење

pre 14 godina

Пре скоро 80 година, такође у време великих превирања и економске кризе, мала група фанатика је искористила незадовољство маса, каналисала их кроз мржњу према једној етничкој (другачијој) групи док су немоћна и слаба држава и неспособни политичари гледали са стране и прали руке. Данас у сличној ситуацији, опет мала група екстремиста користи незадовољство народа, каналише овога пута хомофобију, док неспособни политичари уместо да покажу да су они на челу гледају не знајући шта да раде (у Србији би се рекло уплели се ко пиле у кучине). Пре 80 година се сличан сценарио дешавао у Вајмарској Немачкој, данас у трулој корумпираној, морално пропалој Србији на издисају. Држава је дозволила да јој мала група силеџија одређује шта и како да ради. Шта ли би се догодило да (не дај боже) поново буде рата: како би га ови неспособњаковићи водили када не могу да стану на пут десетини људи? Како да им верујемо (свима њима, од врлог градоначелника до председника државе, који немају кичму) да могу да се ухвате у коштац са било којим другим проблемима? Српске "вође" су показале да су кукавице и људи без морала и да више немају никакав кредибилитет да воде ову државу.

mirjam

pre 14 godina

Za sve vas koji ste se obradovali treba neko da vam kaze sta sad SLEDI.
Sad ce obrazovci, 1389, dveri i ostali da Vama gospodo odredjuju kako cete VI ici ulicom - koliko dugacka sme da bude suknja,da li sme da se providi, koju boju uopste SME da noci jedan ispravan muskarac, kad cete
da se seksate, gde i u kojim pozama. Pa onda ide zabrana abortusa, kontacepcije, itd.

A Vi onda uzivajte - sta ste trazili to ste i dobili. Pa kada vam se bude smucilo i vi cete traziti paradu, malo slobode za sebe i da zivite zivot kako vi zelite a ne kako vam tamo neki odredjuju pod pretnjom batinama.

Tako da - vidimo se mi svi u nekoj paradi za 20- 25 godina. Kad i vama sporokapurajucima dodje iz d*****a u glavu o cemu se ovde u stvari radi.

mica

pre 14 godina

Daleko smo mi od civizacije.
Ne razumem u cemu je problem.
Mislim da Vlada treba ozbiljnoo da se zabavi svojim problemom udvaranja siroj narodnoj masi.
To ce ih kostati vlasti u buducim izborima, koji nisu daleko.
Nisu tu seli zauvek, a proces demokratizacije naseg drustva ce se desiti, samo sporije.
Sve u svemu tuzno..

Srbija bre

pre 14 godina

Ma zna svet kakvi smo mi(kazem mi jel mi smo birali i ovu vladu i proslu i onu pre nje i i i ). Svi mi zajedno kao drustvo delimo krivicu ako se ne bunimo to se racuna kao da nemamo nista protiv.

Vladimirr

pre 14 godina

Jadno je kad se poklekne pred necijim ucenama, posebno kad su u pitanju primitivne bande fasista i huligana. Naravno, sad su oni ohrabreni i htece jos. Nije dovoljno zabraniti ih, nego ih treba sistematski kaznjavati i za najmanji prestupak, tek onda ce se to resiti. Drzavo, bori se!

adam

pre 14 godina

do vidjenja beli snegen, do vidjenja kandidatura... bbc veli da ce u evropskoj komisiji biti tvrdjih glasova protiv nas zbog nepostovanja ljudskih prava i zbog neprimenjivanja zakona o nediskriminaciji.

tadic i ostali satro proevropski politicari su ispali amateri plaseci se da se line-upuju uz gay pride da ne izgube sacicu populistickih glasova, a gle sad reakcije: srbi vi ste primitivni, vi ste fasisti, vi bijete(ubijate) strance, vi ne primenjujete zakone a hocete u EU.
ovo sto se desavalo prethodnih dana su vec oprobane rezirane metode za postizanje politickih *nazadnih ciljeva tradicionalisticke srbije.

s druge strane, vidim da Dacic kao vec hapsi huligane, da se najavljuju razmatranja zabrana ekstremnih organizacija poput 1389, obraz i dveri.

mada, ne bih potcenjivao ove nase lukavce proevropske. ukoliko zbog ovog izazvanog haosa nama promakne beli sengen 1.1.2010 i ako izvestaj u oktobru o napretku srbije ka eu bude negativno intoniran, pa oni su ga politicki ugasili. bice: dve godine vladate sta ste ispunili od obecanja.

s paznjom i slascu cekam naredne dane. a, ako ovaj francuz sto su ga ovi maloumnici prebili podlegne povredama - onda smo ga tek nagrabusili.

Radovan

pre 14 godina

Jedino pozitivno u svemu tome je sto su gay organizacije strgli masku demokratije sa lica Srbije i uspeli da nas trgnu, da nas probude da vidimo gde zivimo i ja samo mogu da im kazem jedno veliko HVALA, sad je na nas obicne ljude red da reagujemo a ne da po raznim forumima kukumavcimo a niko od nas nece da izadje na ulicu jer "nemamo vremena"!

iwanZg

pre 14 godina

Slična situacija je bila i u Zagrebu 2002 g. kad je održan 1. Pride u centru grada, a danas se više nitko ni ne obazire na to osim nekolicina klinaca...

Nislija

pre 14 godina

Zasto ucesnici parade ponosa ne organizuju skup u Nisu, pa da i mi ovde bar nesto dobijemo. Niko ih ne bi dirao, cak bi ih Meraklije mozda pocastile kojim cevapom! Ljudi, Beograd nije Srbija, ponosni Nislija

Martin

pre 14 godina

Ja se od juce osecam kao jevrej u nacistickom Berlinu! Ovo je sramota za ovu zemlju i ovaj narod, kao i za vlast, koja nije u stanju da zastiti svoje gradjane od divljaka i nasilnika...stidim se sto sam Srbin i sto zivim u ovakvoj Srbiji...