Ministar: Bez udara na standard

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da, i pored korekcije cene goriva, u narednim mesecima ne očekuje dodatne udare na standard potrošača.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 11.06.2009.

14:05

Default images

Poskupljenje goriva je uslovno rečeno "viša sila na koju malo možemo da utičemo", a što se tiče ukupnog nivoa cena, on je od početka godine uglavnom bio stabilan, kazao je on novinarima u Privrednoj komori Beograda.

On je ukazao da je zbog korekcija akciza ipak došlo do pomeranja cena određenih prozivoda koji su vezani za akciznu politiku.

Cena goriva u Srbiji je od početka godine desetak puta povećavana, što je jednim delom posledica promene poreske politike, korekcije cene akciza, a drugim delom korekcija cena sirove nafte koja se po formuli pretače u cenu naftnih derivata na domaćem tržištu, objasnio je Milosavljević.

"Tačno je da je u ovom trenutku cena goriva u Srbiji nešto viša u odnosu na zemlje u regionu", kazao je Milosavljević i istakao da je u razgovoru sa kolegama iz tih zemalja dobio informacije da i oni planiraju ubrzo poskupljenje goriva.

"I njima je cena nafte na svetskim berzama input za formiranje cena goriva u njihovim zemljama", dodao je ministar Milosavljević.

Ministar Milosavljević je rekao da veruhe da će projekcija jednocifrene inflacije u Srbiji do kraja ove godine biti ostvarena, što bi bio značajan uspeh makroekonomske politike u jednoj teškoj godini.

“Većina investicija namenjena trgovini“

Ministar Milosavljević je izjavio danas i da 67 odsto ukupnih investicija u Beogradu odlazi na sektor trgovine.

"Beograd ima prirodne potencijale, kvalitetnu infrastrukturu, dobar geostrateški položaj, a uz viziju Strategije mogli bismo postati lider u oblasti trgovine", rekao je Milosavljević na prezentaciji Strategije i politike razvoja trgovine Beograda.

Ministar trgovine je kazao da je svaka strategija "mrtvo slovo na papiru ukoliko nema politike, mera i zakona koji je operacionalizuju".

Prema njegovim rečima zakoni iz oblasti trgovine biće usvojeni do kraja 2009. godine.

Autor Strategije i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta kazao je da Beograd može postati moderno tržište i lider trgovine u Jugoistočnoj Evropi.

Kako je ocenio, Beograd se do sada neplanski razvijao i "dosta zaostaje u odnosu na evropske gradove".

"Istočni delovi Beograda su potpuno zapostavljeni, a 14 od 17 opština nema nijedan hipermarket", istakao je Lovreta.

Prema njegovim rečima strategijom je predvidjeno da savet za planiranje i razvoj trgovine na čelu sa menadžerom za trgovinu, sprovodi strategiju razvoja, prati sektor trgovine, da izdaje dozvole za izgradnju velikih objekata i bavi se prostornim razvojem grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: