Egipat: Još dva slučaja novog gripa

Kod dva studenta iz SAD na studijama u Egiptu potvrđeno je prisustvo virusa H1N1, zbog čega je još 140 njihovih kolega stavljeno u karantin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

12:32

Default images

Portparolka Američkog univerziteta u Kairu Rehab Saad el Domiati potvrdila je da su u pitanju dva američka studenta i da je spavaonica univerziteta u rezidencijalnom delu Kaira na ostrvu Zamalek u karantinu već 24 sata, javio je Rojters.

Ona je dodala da je i treći student smešten u bolnicu iz predostrožnosti zato što ima temperaturu. Svi studenti iz te spavaonice će biti testirani na virus H1N1.

Dva inficirana studenta došli su iz SAD u maju odvojenim letovima. Detektori toplote postavljeni na egipatskim aerodromima da bi upozorili na ljude koji imaju povišenu temperaturu u ova dva slučaja nisu reagovali.

Egipat je prošle sedmice potvrdio prvi slučaj inficiranja virusom H1N1. Bila je to dvanaestogodišnja devojčica rođena u SAD, ali egipatskog porekla, koja je sa majkom došla na odmor u zemlju svojih predaka.

To je bio prvi slučaj novog gripa na afričkom kontinentu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je više od 21. 000 ljudi obolelo od novog gripa, a najmanje 125 osoba je preminulo od te bolesti, uglavnom u Meksiku.

Prvi slučaj novog gripa u izraelskom Knesetu

Jedna osoba, privremeno zaposlena u izraelskom parlamentu, Knesetu, obolela je od novog gripa, potvrdio je generalni direktor Kneseta Dan Landau.

On je izdao instrukcije drugim zaposlenima da budu oprezni kako bi se sprečilo dalje pojavljivanje i širenje bolesti među osobljem parlamenta.

Landau je naglasio da radnik zaražen novim gripom nije stalno zaposlen u Knesetu, da se ne radi o poslaniku i da se pacijent zapravo dobro oseća, a da drugih slučajeva zaraze nema ni među osobljem niti među posetiocima parlamenta.

Lekari su dali detaljne informacije kako da se identifikuju potencijalni dodatni slučajevi zaraze virisom H1 H1 i kako da se ponašaju oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Do sada je 26 slučajeva novog virusa zabeleženo u Izraelu, uglavnom kod osoba koje su bile u Meksiku ili u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: